Západočeská pobočka

Tématické celky

100 let České astronomické společnosti
Česká astronomická společnost slaví v roce 2017 plných sto roků od svého založení.
100 let ČAS
Messierovský maratón
Při klasickém maratónu musíte uběhnout 42 195 metrů. To je jasné a ví to každý. Čeho ale můžete dosáhnout při Messierovském maratónu? Po kliknutí na obrázek či nadpis si můžete přečíst informace o jednom netradičním, mezi astronomy po celém světě populárním klání.
Messier
Zatmění Slunce a Měsíce
Zatmění je určitě jedním z nejkrásnějších úkazů, které je možno spatřit na obloze. Následující stránky jsou věnovány pozorováním a expedicím zaměřeným na tyto úkazy, které Západočeská pobočka ČAS pořádala či spolupořádala.
Zatmění Slunce
Planetkové zákryty
Planetkové zákryty nebo obecně pozorování zákrytů hvězd tělesy sluneční soustavy patří mezi odborný pozorovací program, kterému se někteří členové pobočky věnují. Na následujících stránkách naleznete stručnou charakteristiku našeho projektu, včetně samotných výsledků.
Planetkové zákryty
Fotografická soutěž
Logo Tato fotografická soutěž se zaměřením na problematiku světelného znečištění probíhala počátkem roku 2006. Uzávěrka byla 30. dubna 2006. V článku naleznete detailní pravidla soutěže a také vyhlášení výsledků.
Světlo
Mezinárodní rok astronomie 2009
Motto „Vesmír, kouzlo objevů“ vystihuje hlavní cíl Mezinárodního roku astronomie (IYA), který se uskuteční v roce 2009. Všichni obyvatelé Země by si měli uvědomit dopad astronomie a dalších věd na náš dnešní život a pochopit, jak mohou vědecké znalosti přispět ke spravedlivé a mírové společnosti. Jak se do aktivit IYA zapojí naše pobočka?
IYA 2009
Expedice
Co se vlastně skrývá pod názvem "Expedice"? Jedná se o letní tábor s astronomickým obsahem, který pořádá HaP Plzeň.
Proměnné hvězdy
Něco málo o proměnných hvězdách a jejich pozorování na západě Čech.
Meteory
Pozorování meteorů má v Plzni dlouhou tradici, jaké jsou metody pozorování meteorických rojů a naše úspěchy?

Autor článku: Ota Kéhar
Aktualizace: 6. 1. 2017

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti