Západočeská pobočka

Hlava Štíra (M4, Antares, Rho Ophiuchi)

hlava štíra

Fotografovanou oblast nalezneme v souhvězdí Štíra, které je jedním z nekrásnějších a nejvýraznějších souhvězdí noční oblohy, přestože je jižní část souhvězdí v našich zeměpisných šířkách prakticky nepozorovatelná. Krásu souhvězdí navíc podtrhuje mléčná dráha, která souhvězdím Štíra prochází. Nejjasnějším objektem na fotografii je hvězda Antares (α Scorpii), která je představitelkou skupiny hvězd označovaných jako červený veleobr o poloměru 755krát větším než Slunce. V naší sluneční soustavě by její hranice ležela někde mezi Marsem a Jupiterem. Okolí hvězdy Antares je velmi bohaté na emisní a reflexní mlhoviny doprovázené tmavými prachovými oblastmi, které představují velkou část fotografovaného snímku. Fotografie dále zobrazuje dvě kulové hvězdokupy, ta jasnější je známá pod katalogovým číslem M4 a je pozorovatelná i menším triedrem. V těsné blízkosti M4 naleznete i druhou mnohem slabší kulovou hvězdokupu označenou jako NGC 6144.


Technické parametry:

Autor:Libor Šmíd
Místo:Mirador de Los Andenes, La Palma
Objekt: hlava Štíra
Datum: 10. 06. 2018
Přístroj: Samyang 135mm,f2.0, CCD kamera G2-8300, čip KAF8300, použité filtry Astronomik LRGB, Astrodon 5nm H-alfa, bez pointace, malá paralaktická vlastní konstrukce
Postup:10x 3min RGB, 5x 5min Ha
Poznámka:Neuvěřitelně bohatá oblast, pěkná i vizuálně. Ha dofocena další noc 18. 6. 2018. Sever vpravo, východ nahoře. Velmi silný vítr.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 31. 12. 2018

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti