Západočeská pobočka

Rok 2007 - první vcelku úspěšný maratón

Pro pátý ročník byla zachována pravidla z loňského roku. Navíc byla pro zájemce otevřena Hvězdárna v Rokycanech už noc před oficiálním maratónem (17./18. března 2007), aby zde mohli zkusit překonat loňský rekord v rámci „měřeného tréninku“. A jak to dopadlo tentokrát?


Během pátečního odpoledne 16. března 2007 se za jasné oblohy sjelo na Hvězdárnu v Rokycanech kolem 15 členů pobočky, z nichž 9 se zaregistrovalo k účasti v „měřeném tréninku“, který začal v 19 hodin středoevropského času. Bohužel již kolem půl jedné středoevropského času dosáhl opar, navíc přesvětlený městem, takové úrovně, že na obloze byly vidět pouze nejjasnější hvězdy a místy ani to a bylo nutno pozorování ukončit. Přesto je možno výsledek považovat za velmi dobrý a můžete si ho prohlédnout v tabulce níže.

A protože v oficiálním termínu maratónu (noc ze soboty na neděli) bylo již zataženo, byl měřený trénink, v souladu s vyhlášenými pravidly, prohlášen za oficiální výsledek Messierovského maratónu 2007.


Výsledková listina Messierovského maratónu 2007
Pozorovatel Počet objektů
Michal Rottenborn 65
Jiří Polák 57
Lumír Honzík 20
Karel Halíř 18
Vladimíra Lukešová 12
Miroslava Plzáková 12
Miloslav Machoň 10
Matěj Plzák 10
Jakub Toman 10

Když k tomu připočteme, že během Messierovského týdne absolvovali svůj soukromý maratón tři pozorovatelé, je možno letošní ročník považovat za velmi úspěšný. Nepochybně to ovlivnilo počasí, které po nezvykle teplé zimě, dopřálo pozorovatelům několik jasných nocí v průběhu Messierovského týdne, bohužel jen tu „pravou“ noc bylo opět zataženo. Tak snad konečně příště.


Výsledková listina Messierovského týdne 2007
Pozorovatel Počet objektů
Michal Rottenborn 57
Zdeněk Brichta 38
Jakub Toman 6

K. Halíř předává ocenění J. Polákovi...
K. Halíř předává ocenění J. Polákovi...
...a M.Rottenbornovi
...a M.Rottenbornovi

Autor článku: Michal Rottenborn
Aktualizace: 20. 9. 2007

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti