Západočeská pobočka

Odborná konference

Smetana
Josef František Smetana (1801-1861) Autor: Wikimedia Commons, uživatel Boris7. CC BY-SA 3.0

První česky psaná publikace o astronomii "Základowé hwězdoslowi, čili astronomie" je dílem doktora filozofie a profesora na filozofickém ústavu v Plzni Josefa Františka Smetany, autora publikací v oboru fyziky, dějin národa, či přírodopisu a tvůrce českého astronomického názvosloví. Největším odkazem Josefa Františka Smetany je však jeho celoživotní postoj k důležitosti vzdělanosti národa. Tímto vás zveme na odbornou konferenci o životě a díle jednoho z nejvýznamnějších pedagogů a osobností doby obrození v Plzni.

Josef František Smetana je významnou obrozeneckou osobností Plzně. Rodák ze Svinišťan u České Skalice se do Plzně dostal jako člen premonstrátského řádu z Teplé. Péčí premonstrátů byl v Plzni založen filozofický ústav a Smetana byl jedním z jeho profesorů, zaměřoval se zejména na výuku přírodních věd. Ve spolupráci se svým starším kolegou, matematikem Josefem Vojtěchem Sedláčkem, prosazoval výuku v českém jazyce, byl aktivně činný v obrozeneckých spolcích, založil noviny Posel ode Mže, byl předsedou plzeňské části Lípy Slovanské. Je autorem česky psaných učebnic silozpytu (fyziky), dějepisu a astronomie, napsal mnoho básní, založil a ze svých prostředků vybavil českou knihovnu pro studenty ústavu, pořádal nedělní přednášky pro učně, tovaryše a mistry. Během jeho působení v Plzni zde úspěšně vystudoval jeho o 22 let mladší bratranec Bedřich.

V rámci Smetanovských dní v roce 2019 si připomeneme tuto všestrannou osobnost odbornou konferencí. Na konferenci přislíbili účast přední vysokoškolští pedagogové (doc. J. Bečvář, doc. M. Šolc, doc. Morávková a další). Obsahem konference bude například:


  • Obrozenecká činnost J. F. Smetany
  • Školství za dob J. F. Smetany
  • Fyzikální pomůcky J. F. Smetany
  • Mikulášský hřbitov v Plzni
  • Stavební historie budovy dnešní SVKPK v Plzni, kde působil J. F. Smetana
  • Učebnice J. F. Smetany

Konferenci pořádá Česká astronomická společnost společně s Plzeňskou filharmonií, Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje v Plzni, Fakultou pedagogickou v Plzni a dalšími partnery v termínu 8. až 9. 3. 2019 v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, Smetanovy sady 2, Plzeň. Na konferenci rádi přivítáme všechny zájemce.

Účast na konferenci je bezplatná, nutná je však elektronická registrace. Více informací naleznete na webových stránkách www.kof.zcu.cz/ak/smetana.



Logo
(pdf)



Zdroje a doporučené odkazy:

[1] Webové stránky konference „24 hodin s J. F. Smetanou“
[2] Fotografie z předchozího ročníku
[3] Reportáž na ZAK TV (v čase 9:30)
[4] J. F. Smetana na wikipedii

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 14. 2. 2019

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti