Západočeská pobočka

Den Ludvíka Očenáška

Smetana
Ludvík Očenášek

Město Plasy, NTM Centrum stavitelského dědictví, spolek Přeskopec, Západočeská pobočka České astronomické společnosti a Hvězdárna v Rokycanech a Plzni vás srdečně zvou na akci „Den Ludvíka Očenáška“.

Ludvík Očenášek se narodil v chudé hornické rodině 4. srpna roku 1872 v obci Kříše nedaleko Břas, přesto vystudoval střední průmyslovou školu v Praze a již roku 1898 si založil mechanickou dílnu, ve které zkonstruoval a vyrobil do té doby největší jednokřídlé letadlo Rakousko-Uherského mocnářství. Bohužel první let tohoto stroje skončil katastrofálně. Stroj havaroval a bez poškození zůstal pouze letecký motor, který byl následně věnován českému letci Čihákovi. Ludvík Očenášek byl velmi nadaný konstruktér a ve své dílně v Nuslích se zabýval vývojem motorů.

V průběhu první světové války se zapojil do odbojové činnosti. V roce 1915 například předal své plány raketového torpéda francouzské rozvědce. Jeho další odbojová činnost je spojená především s odposlechy telefonních linek nepřítele. Největšího úspěchu dosáhl na jaře roku 1918, kdy se mu podařilo „napíchnout“ tajnou vládní linku spojující Vídeň s Berlínem a bez povšimnutí ji odposlouchával do konce války. Získané informace pak předával odbojové organizaci Maffie, která usilovala pod vedením T. G. Masaryka o zřízení samostatného československého státu.

Na konci dvacátých let se proslavil především raketovými pokusy, ve kterých pokračoval i v následujících letech. Již 2. března roku 1930 z pláně u fotbalového hřiště SK Nusle vypustil osm raket a to do výšky přesahující 2000 m. V těchto raketových pokusech pokračoval poblíž řeky Sázavy na Benešovsku, kde za pomoci raket překonával několikakilometrové vzdálenosti mezi bývalými lomy. O jeho raketových úspěších psal i americký tisk, který ho pasoval do role raketového vizionáře.


Velmi zajímavých výsledků dosahoval i při vývoji konstrukce člunu s reaktivním pohonem. Testy člunu pak prováděl na řece Berounce, pravděpodobně k nelibosti místních rekreantů či rybářů. V závěru života pak prováděl sérií pokusů padákových systémů.

V průběhu druhé světové války se snažil žít v anonymitě, protože byl znám jako raketový konstruktér a nechtěl se zapojit do zbrojních programů Hitlerovského Německa. Přesto v ústraní vyvinul a vyzkoušel protitankovou střelu, jejíž plány se pokusil doručit do Londýna, bohužel se ale cestou ztratily. Zapojil se i do bojů o Prahu, kde byl těžce zraněn.

Poválečná politická situace ho nikterak nepotěšila. Muž stálých morálních hodnot, člen Sokola a prvorepublikový odbojář odmítl spolupráci s komunistickým režimem a 10. srpna 1949 umírá v obci Dražeň.


Datum: sobota 13. 7. 2017 Plasy
Pořádá: Západočeská pobočka České astronomické společnosti, obec Plasy, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, NTM Centrum stavitelského dědictví, spolek Přeskopec
Typ:akce určená pro všechny věkové skupiny
Harmonogram:
10:00 - pěší pochod po stezce Ludvíka Očenáška“ z Dolní Bělé do Plas. Sraz v Dolní Bělé na návsi. Pro zájemce bude v 9:30 přistaven autobus na parkovišti před klášterem v Plasích
14:00 - zahájení akce na klášterním nádvoří, koncert Orchestru ZUŠ Plasy, otevření výstavy „Vynálezce a vlastenec Ludvík Očenášek“ v NTM CSD Plasy, předvedení monocyků a parního motocyklu, raketová dílna a odpalování replik raket na různé alternativní pohony, za jasného počasí astronomické pozorování
17:00 - koncert skupiny "Spiritual kvintet" v kostele
Aktuality:aktuální informace o akci budou zveřejněné na našich facebookových stránkách, v případě nepříznivého počasí bude pozorování oblohy nahrazenou astronomickou přednáškou https://www.facebook.com/zpcas

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 16. 5. 2017

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti