Západočeská pobočka

Perseidy v MOTO

Jsou tady prázdniny, doba krásných letních nocí jako stvořených k posezení u táboráku, dobrodružství v noční přírodě nebo romantice pod hvězdnou oblohou. Užijte si opravdovou tmavou noc plnou světlušek, houkání sov a padajících hvězd! A pokud se chcete o vesmíru dozvědět víc a třeba se i podívat hvězdářským dalekohledem, tak přijeďte do Manětína, kde na místním letišti v sobotu 13. 8. 2016 od 21h bude probíhat astronomické pozorování noční oblohy.

Krátce po západu Slunce se podíváme dalekohledem na Měsíc, který bude po první čtvrti. Dále budeme pozorovat planetu Saturn s jeho krásným prstencem nebo „rudý“ Mars. Později se budeme věnovat sledování meteorického roje Perseid. Meteory se pozorují bez dalekohledu, vezměte si proto lehátko nebo karimatku, teplou deku a vhodné oblečení.

Samotné maximum meteorického roje Perseid nastane v pátečních odpoledních hodinách 12. srpna, proto nejvíce meteorů v České republice spatříme ze čtvrtka na pátek (11./12. srpna) nebo pak z pátka na sobotu (12./13. srpna). V  průběhu těchto nocí, můžeme na tmavé a bezměsíčné obloze spatřit zhruba 70 meteorů za hodinu. Důležitou podmínkou je pozorovat noční oblohu mimo městské aglomerace z míst, která nejsou zasažená tzv. světelným znečištěním. Další důležitou podmínkou je i nepřítomnost Měsíce, který bude zapadat po půlnoci.

Kromě meteorického roje nám obloha nabídne hezký pohled na seskupení dorůstajícího Měsíce s Marsem a Saturnem jak dokládá přiložený obrázek, který zpracoval Petr Horálek. Tato fotogenická konjunkce planet s Měsícem bude doplněna hvězdou Antares ze souhvězdí Štíra

Zdroj: Fotogenická konjunkce planet s Měsícem a hvězdou Antares 11. a 12. srpna za soumraku nízko nad jižním obzorem zpestří pozorování Perseid. Autor: Stellarium/Petr Horálek.

Akci pořádá Západočeská pobočka České astronomické společnosti. Bližší informace o samotném pozorování hledejte na našich webových a facebookových stránkách (www.zpcas.cz https://www.facebook.com/zpcas). Pozorování se uskuteční pouze za jasného počasí! Každý účastník podniká exkurzi na vlastní nebezpečí. Rodiče odpovídají za své nezletilé děti.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 11. 8. 2016

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti