Západočeská pobočka

Astronomický den ve Štědré

Logo

Večer v sobotu 5. září se uskutečnil astronomický večer, který se konal na nádvoří barokního zámku v obci Štědrá. Akce přiblížila místním krásy temné oblohy, které nabízí obloha Manětínské oblasti tmavé oblohy. Návštěvníci mohli vyslechnout přednášky, pozorovat astronomickými dalekohledy a podívat se na fyzikální pokusy.

Astronomický den uspořádala Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s oddělením fyziky Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a Hvězdárnou a Planetáriem Plzeň. V předchozích letech se podobný astronomický den konal v Manětíně, letos organizátoři na pozvání obce Štědrá, využili nádvoří rekonstruovaného barokního zámku, který dodal akci neopakovatelnou atmosféru.

Budova zámku poskytla i prostor pro konání tří přednášek na astronomická témata. Martin Adamovský z Českého hydrometeorologického ústavu hovořil o astronomických úkazech, které mají co do činění i s meteorologií, Michal Bareš z České astronomické společnosti představil ve své přednášce projekt Manětínské oblasti tmavé oblohy a přiblížil i o ochranu tmavé oblohy jako takovou, na aktuální téma promluvil ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň, Lumír Honzík, když přiblížil nové poznatky o trpasličí planetě Pluto.

Kromě přednášek bylo návštěvníkům nabídnuto pozorování Slunce a později i objektů noční oblohy pomocí astronomických dalekohledů. Jednoduché fyzikální principy bylo možné pochopit prostřednictvím demonstrovaných experimentů.

Do Manětínské oblasti tmavé oblohy jezdí astronomové s oblibou již dlouho a sobotní Astronomický den ve Štědré se stal další vydařenou akcí, pořádanou západočeskými astronomickými organizacemi.


Autor článku: Michal Hron
Aktualizace: 30. 9. 2015

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti