Západočeská pobočka

Exkurze do hornického muzea Příbram

I v tomto roce pokračuje tradice geologických a paleontologických exkurzí, ta letošní se uskuteční v sobotu 17. 5. 2014. Místem našeho putování bylo zvoleno jedno z největších hornických muzeí v České republice Hornické muzeum Příbram. Muzeum sdružuje celkem 5 velmi rozsáhlých expozic, mezi které se počítají Hornický skanzen Březové Hory, Památník Vojna, Skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum Špýchar Vysoký Chlumec a Muzeum zlata Nový Knín. Bohužel jednotlivé expozice jsou natolik rozsáhlé, že se nedají navštívit v průběhu jednoho dne, proto se naše putování bude soustředit na Hornický skanzen Březové Hory.

Hornický skanzen Březové Hory je rozdělen na tři návštěvnické okruhy - Ševčinský důl, Důl Anna a Důl Vojtěch. Budeme se snažit navštívit všechny expozice, které jsou umístěny do historických objektů a přibližují tak bohatou minulost spojenou nejenom s těžbou stříbra a uranu, ale i těžbou dalších rud. Vyzkoušet si můžete i jízdu hornickým vláčkem a to nejenom na povrchu, ale i v podzemí. Součástí prohlídkového okruhu jsou i kilometry zpřístupněných štol. Těšit se můžete na jízdu po skluzavce či návštěvu obřího vodního kola nebo na velmi rozsáhlou sbírku minerálů, kterou nenaleznete ani v Národním muzeu.

Na akci je nutné se přihlásit předem prostřednictvím e-mailu info(zavináč)zpcas.cz, protože se budeme snažit zajistit dopravu pomocí vlastních zdrojů. Zároveň vás prosíme o vaše vyjádření, zda jste ochotni vzít vlastní vůz a kolik lidí se vám vejde do auta. Sraz účastníků z Plzně je u lékárny U Nádraží. Odjezd z Plzně je plánovaný na 8h ráno ze stejného místa. Předpokládaná doba jízdy je cca 1h. Pro účastníky, kteří se budou na místo dopravovat individuálně bude po přihlášce mailem upřesněn čas setkání na místě. Samotné muzeum otvírá v 9h a poslední prohlídka začíná v 17h. Protože areál je velmi rozsáhlý a umožňuje návštěvu celé řady expozic, kde se platí jednotlivé vstupné viz přiložený odkaz (vstupné) je na zváženou, zda se v celém areálu nebudeme pohybovat po menších skupinkách, dle tempa prohlídky. Stravu si každý účastník řeší individuálně.
V den naší návštěvy 17.5. probíhá akorát Muzejní noc, z toho důvodu bude důl Anna otevřen pouze do 15:00. Muzejní noc pak začne v tomto dole od 16:00 a bude trvat do 24:00. Více informací na stránkách akce.
V Ševčinskovském dole, budově mineralogických sbírek, probíhá výstava Zeolity a minerály pegmatitových žil.

Samotný areál Hornické muzeum Příbram se nachází v městské části Březové Hory, asi 2 km západně od centra města Příbram. Pro návštěvníky cestující motorovým vozidlem je cesta k muzeu vyznačena ze všech příjezdových směrů do města pomocí dopravního značení evropského formátu IS 24b (kulturní a turistické cíle). Parkoviště pro osobní vozidla je k dispozici u všech tří prohlídkových areálů.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 7. 5. 2014

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti