Západočeská pobočka

Evropská noc vědců 2012 Nepomuk

Logo Noci vědců Evropská noc vědců „Researchers' Night“ je projet Evropské unie, který se stal jednou z největších akcí pořádaných každoročně na podporu vědy a techniky v EU. Tato akce má v rámci Evropy mnohaletou tradici a v České republice se pořádá již od roku 2005. Projekt je koncipovaný jako rozsáhlé setkání vědecko-technických pracovníků s veřejností při společných aktivitách, které mají za cíl vědu a techniku přiblížit veřejnosti. Setkání se konají v rámci jednoho dne a ne jinak tomu bude i 28. 9. 2012, kdy se v řadě českých a moravských měst budou prezentovat odborné a vědecké organizace.


Západočeská pobočka České astronomické společnosti se tohoto projektu účastní již osmým rokem a od roku 2010 využívá této akce Noci vědců k propagaci vědy i na místech mimo vědecká centra velkých měst, hvězdáren či univerzit. Jako svá působiště vybírá lokality, pro jejichž obyvatele by akce tohoto typu byla těžko dostupná. Po velmi dobrých ohlasech z předchozích ročníků ve Stříbře a Přešticích, jsme se rozhodli letošní Noc vědců 2012 uspořádat ve městě Nepomuk, kde se budou moci občané města seznámit s naším velmi bohatým programem.


Adresa konání akce:
Nepomuk, náměstí Augustina Němejce, Městská galerie Nepomuk.
Čas akce od 16:30 do 24:00.

Aktivity na náměstí:
Pozorování oblohy astronomickými dalekohledy, pokusy z fyziky, biologie, chemie, astronomická kuchařka, noční modelářská akrobacie.

Soutěž o ceny:
Pro malé i velké účastníky máme připravenou vědomostní soutěž o malý astronomický dalekohled, astronomickou literaturu, roční předplatné časopisu Astropis a řadu dalších drobných věcných cen.

Výstavy:
Součástí programu budou i výstavy s astronomickou tématikou. Klenoty noční oblohy - výstava astronomických fotografií členů ZpČAS. Hrozby z kosmu - kosmické katastrofy, jež mohou vyhladit lidstvo.

Přednášky:
16:30 - Přežije lidstvo katastrofický rok 2012?
Lumír Honzík – ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň
18:00 - Projekt Apollo – cesta na Měsíc či podvod století?
Bc. Ondřej Trnka – odborný pracovník Hvězdárny a planetária Plzeň
19:30 - Rozpínání vesmíru, inflace a kosmická konstanta - stručný pohled na dějiny vesmíru
RNDr. Michael Prouza, Ph.D., Fyzikální ústav AV ČR
21:15 - Chicxulub, Tunguska, ... Kdy Zemi čeká další srážka?
RNDr. Miroslav Randa, Ph.D., Oddělení fyziky FPE ZČU


Pořadatelé a partneři:
Kulturní a informační centrum Nepomuk Městský úřad Nepomuk Gymnázium Jaroslava Vrchlického v Klatovech Gymnázium Blovice
Hvězdárna a planetárium Plzeň KMT FPE ZČU ZŠ Nepomuk ZŠ Žinkovy
Západočeská pobočka ČAS


Historie::
Evropská noc vědců 2011 v Přešticích
Evropská noc vědců 2010 ve Stříbře
Evropská noc vědců 2009
Evropská noc vědců 2008
Evropská noc vědců 2007


Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 24. 11. 2013

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti