Západočeská pobočka

Evropská noc vědců 2010 ve Stříbře

V minulém čísle jste byli informováni o tom, že se pobočka letos poslední pátek v září vydá v rámci Evropské noci vědců popularizovat astronomii mimo tradiční bašty Plzeň a Rokycany – a to směrem západním – do Stříbra.

Jednalo se o první pokus, dát možnost navštívit akci tohoto typu i obyvatelům menších měst Plzeňského kraje. Můžeme konstatovat, že pokus se podařil. V průběhu večera přišlo na náměstí přibližně 300 návštěvníků, což není na osmitisícové město vůbec špatné.

Začátek byl stanoven na 18. hodinu. V tu dobu již stály na ploše náměstí dva stany a šest dalekohledů a v budově radnice začala série přednášek, kterou zahájil náš kolega O. Trnka s tématem“Cesta na Měsíc nebo podvod století?“ následovaný „šéfkami“ Stříbrujářů PhDr. Jitkou Soukupovou a Mgr. Naďou Zíkovou, které seznámily přítomné s tím, co nejzajímavějšího viděly na Expo Science Afrique 2010 na Réunionu. Přednáška Mgr. Vladislava Rappricha, PhD. z České geologické služby Praha byla věnována příčinám, průběhu a dopadům jarní vulkanické činnosti na Islandu. Jako poslední se slova ujal náš kolega M. Randa s přednáškou „Chicxulub, Tunguzka, .... Kdy čeká Zemi další srážka?“.

Po celou dobu venku v obou stanech probíhaly ukázky fyzikálních pokusů, v prvním Astronomická kuchařka pod vedením M. Česala a ve druhém „show“ místních Stříbrujářů. Nezahálely ani dva Dobsony, dva refraktory (které zapůjčila HaP Plzeň) a jeden Newton na paralaktických montážích. Návštěvníci měli možnost se podívat na Měsíc, Jupitera a jeho čtyři měsíce a několik deep-sky objektů. Jejich pozorování ale neprobíhalo dlouho, vzhledem ke zhoršujícím se podmínkám. Využití našel i Somet monar, kterým se především nejmenší návštěvníci dívali většinou na svítící hodiny na budově radnice a před setměním také na nedaleké čapí hnízdo.

Po třiadvacáté hodině oblačnost zhoustla natolik, že z oblohy zmizely Galileovské měsíce následované po krátké chvíli i vlastním Jupiterem a návštěvníci, kteří absolvovali poslední přednášku, tak již měli v dalekohledech pouze možnost posoudit, jak vypadá Měsíc přes vrstvu oblačnosti. Poté se setmělé náměstí začalo vyprazdňovat a my začali pomalu balit. Celá akce skončila krátce po půl dvanácté.

Řada návštěvníků přiznala, že je kromě plakátů, informace v místním tisku a pozvánkách na internetu, přilákalo i potemnělé náměstí se dvěma zářícími stany. Ve Stříbře prostě platí, pokud je na náměstí tma, děje se tam „něco“ zajímavého. I v očích představitelů města jsme zřejmě „zabodovali“. Starosta Mgr. Nenutil, který se akce většinu času osobně účastnil, nám přišel poděkovat a vyjádřil přání, zda by bylo možno u nich Noc vědců příští rok opakovat. Byl evidentně zklamán, když se mu dostalo vysvětlení, že akce by se každý rok měla konat v jiném menším městě Plzeňského kraje. Ale určitě se do Stříbra někdy vrátíme. A příští rok? Ve hře jsou v tuto chvíli Blovice, Přeštice a Spálené Poříčí.

Fotografie nám poskytl Jakub Toman.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 11. 10. 2010

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti