Západočeská pobočka

Nadoblačné blesky

Klenby

"Červení elfové" jsou neuvěřitelně vzácným a ohromujícím jevem v atmosféře, který nás fascinuje svou krásou a záhadností. Tento atmosférický elektrický jev se odehrává ve výškách nad bouřkovými oblaky a nabízí nám pohled na jedno z nejzajímavějších přírodních divadel.

Když se řekne "bouřka", většině z nás se vybaví blesky, hromy a prudké srážky. Nicméně "červení elfové" jsou odlišným druhem atmosférického jevu. Vznikají ve výškách mezi 60 až 90 kilometry nad povrchem Země, což je mnohem výše než tradiční blesky. Tyto neuvěřitelné výboje se objevují během silných bouří, kdy dochází k intenzivním elektrickým interakcím mezi částicemi v atmosféře.

Název "červení elfové" získali kvůli své charakteristické barvě, která se pohybuje od oranžové po sytě červenou. Tato zářivá barva vzniká excitací molekul dusíku a kyslíku v atmosféře během elektrického výboje. Samotný jev může nabývat různých forem, jako jsou vějíře, sloupce nebo komplexní vzory.

I přes svou krásu jsou "červení elfové" obtížně pozorovatelní z povrchu Země. Díky své výšce v atmosféře jsou viditelní pouze z výškových letadel nebo družic, a to pouze po velmi krátkou dobu – řádově několik milisekund.

Úžasná fotografie "červených elfů" od Lukáše Veselého, použitá v kalendáři ASTROFOTO 2023, nám umožňuje nahlédnout do této vzácné atmosférické události. Jako ilustrace měsíce července nám připomíná krásu a složitost přírodních jevů.

Studium "červených elfů" je náročné kvůli jejich vzácnosti a krátké viditelnosti, avšak moderní technologie nám umožňuje tyto jevy lépe zachytit a analyzovat. Výzkumné letouny a družice vybavené speciálními kamerami jsou nasazovány k zachycení těchto vzácných momentů a k prohloubení našeho porozumění elektrickým interakcím v atmosféře.

Celkově lze říci, že "červení elfové" jsou pozoruhodným důkazem o tom, jak složitá a ohromující může být příroda. Jejich studium nám odkrývá další tajemství našeho světa a přináší nám hlubší vhled do atmosférických jevů, které nás obklopují.


Technické parametry:

Autor: Lukáš Veselý
Místo: CHKO Křivoklátsko, Česká republika
Datum: 27. 06. 2022
Objekt: Nadoblačné blesky „rudí skřítci“
Kamera: Canon RF 50 f/1,8
Snímač: Canon Rp astromod
Expozice: 5 sec, ISO 3200 f/1,8
Zpracováno: zpracováno v Adobe Photoshop
Popis: skřítci z bouře vzdálené skoro 400 km. Dole pod nimi je zřetelné zjasnění vysoké oblačnosti právě od kladného výboje. Z 3000 fotek jsem nakonec zachytil 5 skřítků. Celou oblohou se ještě navíc vlní hustotní vlny a airglow jako třešnička na dortu. Nejlepší ale na focení bylo, že skřítci byli vidět i očima.
Odkaz: další fotografie autora naleznete na serveru www.lukasvesely.com/

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 30. 8. 2023

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti