Západočeská pobočka

Hodina Země

Každý rok si říkám, že na tuto akci včas upozorním, že začnu dříve s agitací a akce začne zítra a já teprve píši článek. Akce Hodina Země nebo také Hodina pro Zemi začala jako spontánní akce, v roce 2007 v Austrálii a během pár let se rozrostla v celosvětovou akci. Dnes ji pořádá WWF - Světový fond pro ochranu přírody a v Čechách ji organizuje Veronica, pobočka Českého svazu ochránců přírody. Zdá se mi to jako dobrý nápad jak nenásilnou formou upozornit na problémy širokou veřejnost a z astronomického hlediska dokonce na hodinu ukázat ve městech hvězdy.

Je pravda, že někteří v tom opět uvidí obrovský problém, stačí si jen přečíst diskuzi pod článkem na idnes.cz, a budeme se zase ohánět klasickým klišé - je globální oteplování či není. Někdo souhlasí někdo je proti, ale pokud se na to člověk podívá selským rozumem tak Hodině Země nemůže vydět nic špatného, šetřit přírodu by jsme snad měli všichni. Nemusíme se vracet ke svíčkám, já také jezdím do práce autem a dětem kupuji papírové plenky. Chce to ale někde začít a nejlépe u sebe, vždyť v stačí málo.Původně jsem chtěl napsat pouze informační článek, ale po přečtení 179 komentářů pod již zmiňovaným článkem na idnes.cz jsem poněkud odbočil.

Pokud bude chtít podrobné informace o projektu najdete je na stránkách www.veronica.cz, je zde také seznam přihlášených obcí a institucí v Čechách a přehledná mapa. Jen mě mrzí, že Plzeňský kraj je zastoupen tak slabě. Světlou vyjímkou jsou Přeštice do kterých se snad letos i podíváme s Evropskou nocí vědců. Článek a video o loňské akci najdete na www.astro.cz a na webu České televize. Celosvětové stránky pak najdete na www.earthhour.org.

A jak zní podtitul akce "...hodinou to jen začíná!" zkuste to i Vy. Termín je v sobotu 26.3.2011 od 20:30. Alespoň na hodinu by jste tak měli mít možnost pořídit soutěžní snímky do soutěže Sviťme si na cestu... ne na hvězdy 2011


Autor článku: Marek Česal
Aktualizace: 25. 3. 2011

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti