Západočeská pobočka

Celooblohové video

Během zatmění Slunce 1.8.2008 byla v Novosibirsku na stanovišti před ZOO postavena celooblohová videokamera snímající stoosmdesátistupňový pohled na oblohu.


Jednalo se o mini DV kameru JVC GRD650E mířící na vypouklé zrcadlo. Videokamera měla nastavenou expozici 1/50 s, clona byla pevně zafixována podle nastavení na začátku záznamu, vyvážení bílé řídil automat. Hodinu kolem úplné fáze byla zaznamenávána intenzita svitu Slunce a vývoj počasí. Počasí bylo hodně nejisté a i na videu je vidět oblačnost ještě 20 minut před úplnou fází. Během úplné fáze bylo naštěstí jasno a jasné počasí vydrželo až do konce zatmění. Při úplné fázi není na videu vidět žádná hvězda ani planeta, pouze občas problesknou blesky fotoaparátů.

Na připojeném obrázku je vidět, jak celá sestava vypadala. Na stativu je nasazena ještě druhá videokamera, jejímž úkolem bylo snímat letící stíny.

Na videu se podíleli: Michal Rottenborn - videokamera, Karel Halíř - celooblohové zrcadlo, Jiří Polák - zpracování (doplněna časová značka, zmenšeno, 60 x zrychleno)

Celooblohovka Zrcadlo
Hodinové video 60 x zrychlené: 360 x 288 - 1 minuta (2.3MB)

Autor článku: Michal Rottenborn
Aktualizace: 13. 10. 2008

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti