Západočeská pobočka

Vyhlášení výsledků fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění 2011

Do soutěže přišlo celkem 1 555 fotografií od 61 autorů. Česko – slovenská porota, která zasedla na Hvězdárně Valašské Meziříčí, vyhlašuje výsledky této fotografické soutěže zaměřené na světelné znečištění.

První tři místa z každé kategorie byla oceněna finanční částkou (100, 60 a 30 Euro) podle pravidel soutěže. Zde najdete vítězné fotografie v  jednotlivých kategoriích, v případě seriálu jsou ostatní fotografie uvedeny pro dokreslení. Zároveň se organizátorům podařilo díky podpoře Agentúry pre podporu výskumu a vývoja (zmluva č. LPP-0059-09), sponzorům - firmě Supra Praha, s.r.o. www.celestron.cz, firmě Tromf www.tromf.sk a Společnosti Astropis www.astropis.cz - ceny rozšířit.

Kategorie 1 - Jak rozhodně nesvítit

1. místo
1. místo 1. kategorie
Vimperský zámek
Vojtěch Kohout z Vimperku
Popis autora:Vimperský zámek je skvostným příkladem toho, jak rozhodně nemá vypadat osvětlení historické budovy. Dva enormně silné reflektory jsou naprosto nevhodně umístěny a nasměrovány tak, že naprostá většina jejich světelného toku uniká přímo vzhůru k nebesům. Celou bizarní scenérii pak podtrhává fakt, že zámek je situován na výrazném návrší, a světelné přesahy se tak stávají dominantní kulisou noční oblohy z podstatné části vimperských ulic. Smutným faktem je, že osvětlení je nejen příliš intenzivní a tristně nasměrované, ale i kriticky nerovnoměrné, a proto velká část zámku je při pohledu pouhým okem hned z několika směrů jen černou siluetou. Je snad pomstou autorů osvětlení, že úplně nejvíce „přehlušenou“ částí zámku je jeho vůbec nejstarší část, totiž pohledná Vlčkova věž.
Popis poroty:Tato fotografie zaujme na první pohled. Až potom možná přijde úvaha, zda je to krása či snad umění nebo zda to vlastně není ostuda. Jedná se o enormně křiklavý příklad velmi špatného osvětlení památky, který do okolí mnoha kilometrů od zámku znemožňuje či zhoršuje pohled na součást našeho přírodního prostředí, hvězdnou oblohu. A přitom řešení existují. Ostatně, zkuste si představit, že půjdete zalít malý pěticentimetrový květináček zahradní konví. Že to neuděláte? A jak postupoval autor osvětlení zámku ve Vimperku?
Parametry fotografie:Nikon D40 se setovým objektivem Nikkor AF-S 18-55 mm, expozice 30 sekund při ISO 800, f/3,5 a 18 mm
Datum a čas:11. 3. 2011, 0:30
Místo:Zámek Vimperk
2. místo
2. místo 1. kategorie
Město a astronomové
Jakub Toman z Letin u Blovic
Popis autora: Astronomové pozorující oblohu v pozadí s nasvíceným městem.
Popis poroty:Presila svetla vyháňa milovníkov hviezdnej oblohy na periférie miest.
Parametry fotografie:Canon 1000D, ohnisková vzdálenost objektivu 40 mm, expozice 16 sekund, ISO 1600, f/5,7
Datum a čas:2. 10. 2011, 20:02
Místo:Plzeň, rozhledna na Sylvánu
3. místo
3. místo 1. kategorie
1. místo 1. kategorie 1. místo 1. kategorie 1. místo 1. kategorie
Hvězdárna Český Těšín – seriál
Jan Kondziolka z Karviné
Popis autora: Ano, mohli jsme osvětlení před hvězdárnou zrekonstruovat tak, aby nesvítilo do kopule. Nějaké to noční pozorování dalekohledem, úkazy, návštěvníci… Ale my jsme řekli ne – když hvězdárnu, tak osvětlit. A za peníze! Vaše firma Eltodo…
Popis poroty: A to sa na nevhodné osvetlenie nesťažujú návštevníci hvezdárne? Veď sú to aj daňoví poplatníci a aj z ich peňazí je platené verejné osvetlenie, ktoré je v tomto prípade úplne nevhodné.
Parametry fotografie:Canon 350D, expozice 36 sekund při ISO 200, f/3,5
Datum a čas:15. 6. 2011, 22:32
Místo:Hvězdárna Český Těšín

Kategorie 2 - Dobré světlo

1. místo
1. místo 2. kategorie
Čo odhalí hmla
Robert Barsa z Košic
Popis autora:Fotografia bola vytvorená z dvoch samostatných záberov spojených do panorámy. Na fotografii je mesto Košice zahalené do veľmi hustej hmly. Počas tohto úkazu, sa kvalita oblohy vďaka týmto okolnostiam mierne, ale celkom zjavne vylepšila. Okrem toho, že hmla zahalila mesto plné nešťastne navrhnutých a namierených svetidiel a reflektorov, aby na chvíľu umožnila človeku vidieť o niečo krajšiu oblohu, zároveň odhalila, že aspoň pár ulíc má celkom dobré osvetlenie (až na guľu vľavo) a približne vidno, aký priestor lampy osvetľujú.
Popis poroty:Snižování světelného znečištění neznamená zhasnout, ale svítit pouze tam, kde je to potřeba. Podzimní a zimní mlhy velmi dobře odhalují, jak svítidla svítí, k posouzení tak nepotřebujete ani žádný přístroj.
Parametry fotografie:Olympuc C-760UZ, expozice 4 sekundy při ISO 250, f/2,8
Datum a čas:19. 2. 2011, 00:53
Místo:Košice - Sídl. Ťahanovce
2. místo
2. místo 2. kategorie
Svetlá priechodu
Vladimír Ronec z Dubnice nad Váhom
Popis autora:Nové osvetlenie nad priechodom pre chodcov v Dubnici nad Váhom.
Popis poroty:Správneho osvetlenia je u nás ako šafránu. Správne a citlivo osvetlená križovatka. Výraznejšie a neoslňujúce osvetlenie prechodu pre chodcov iste ocenia aj obyvatelia Dubnice nad Váhom.
Parametry fotografie:NIKON D90, expozice 1 sekundy při ISO 200, f/4,0 a objektivem 300 mm
Datum a čas:Datum a čas: 21. 9. 2011, 19:56
Místo:Dubnice nad Váhom
3. místo
3. místo 1. kategorie
3. místo 3. kategorie
Multifunkční hřiště, Praha, Lovosická
Pavel Holub z Prahy
Popis autora: Multifunkční hřiště v Lovosické ulici v Praze. Leží uprostřed sídliště a je využíváno převážně na malou kopanou. Soustavu umělého osvětlení tvoří asymetrické světlomety nainstalované tělesem vodorovně.
Popis poroty: Nasledovania vhodný príklad použitia asymetrických svietidiel, ktoré svietia tam kam majú a sú šetrné aj k nočnému prostrediu.
Parametry fotografie:Olympus SP500UZ, expozice 2 sekundypři ISO 80, f/5,6
Datum a čas:18. 10. 2011, 20:10
Místo:Praha, Lovosická

Kategorie 3 - Variace na téma světlo a tma

1. místo
1. místo 3. kategorie
Noc pod hviezdami
Pavol Hradiský z Torysy
Popis autora: Chladná noc pod hviezdami. V diaľke vidno Vysoké Tatry a svetlá z miest.
Popis poroty: Krásny, no zároveň trošku smutný pohľad z najvyššieho vrchu Slovenského raja. Svetelné znečistenie už zasahuje aj do našich chránených oblastí.
Parametry fotografie: Canon EOS 40D, EF 17 - 40mm f/4L, ISO 100, čas 75 minút, f/4
Datum a čas:13. 1. 2011, 20:42
Místo: Predná Hoľa
2. místo
3. místo 2. kategorie
Západní Tatry
Michal Balada z Kvasin
Popis autora: Noční fotografie světelného znečištění nad Slovenskem. Snímek z Roháčů směrem na Poprad a Vysoké Tatry. Při pozornějším pohledu je také vidět svítící hvězdárnu na Lomnickém Štítu.
Popis poroty: Dlhá expozícia „odhalila svetelné čapice“ lemujúce Vysoké Tatry.
Parametry fotografie: Canon EOS 5D Mark II, expozice 2183 sekund, ISO 100, f/4,5
Datum a čas:8. 3. 2011, 18:44
Místo: Západní Tatry
3. místo
3. místo 3. kategorie
Zatmenie Mesiaca
Ľuboš Paukeje z Bratislavy
Popis poroty:Zatmění Měsíce nastolilo zvláštní druh setkání přirozené přírodní hry světla s umělým světlem města.
Parametry fotografie:NIKON D700,úprava Adobe Photoshop.
Datum a čas:15. 6. 2011, 23:12
Místo: Slavín, Bratislava

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 30. 1. 2012

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti