Západočeská pobočka

Vyhlášení výsledků fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění 2014

Do čtvrtého ročníku mezinárodní fotografické soutěže, který pořádá Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Česká astronomická společnost včetně dalších partnerů přišlo celkem stočtyřicetdevět fotografií od necelých padesáti autorů. Česko – slovenská porota vybrala níže uveřejněné snímky v jednotlivých kategoriích. V kategorii č. 2 „Správné světlo“ se porota rozhodla udělit pouze druhé místo. Fotografie zaslané do soutěže budou využité na propagaci problematiky světelného znečištění.

První tři místa z každé kategorie byla oceněna finanční částkou (100, 60 a 30 Euro) podle pravidel soutěže. Na této webové stránce naleznete vítězné fotografie v  jednotlivých kategoriích, v případě seriálu jsou ostatní fotografie uvedeny pro dokreslení. Zároveň se organizátorům podařilo díky podpoře sponzorů - firmě Supra Praha, s.r.o. www.celestron.cz, firmě Tromf www.tromf.sk, časopisu Kozmos www.suh.sk a Společnosti Astropis www.astropis.cz - ceny rozšířit.

Kategorie 1 - Jak rozhodně nesvítit

1. místo
1. místo 1. kategorie
Kostel v Krouně
Vilém Heblík z Pardubic
Popis autora: Nasvětlovnání historických budov a památek se v posledních letech stalo velmi oblíbeným. Ačkoliv decentní nasvětlení fasád nebo detailů na takových stavbách je bezesporu esteticky přínosné, častěji se spíše setkáme s odstrašujícími příklady, kdy si autoři osvětlení vůbec nelámou hlavu nad vhodnou intenzitou či správným směrováním reflektorů. Doslova „zářným“ příkladem je nasvětlení krásné historické budovy evangelického kostela v Krouně na úpatí Žďárských vrchů. Osvětlovací aparatura se sestává z trojice velmi silných reflektorů. Dva z nich jsou upevněny na sloupech před vchodem do kostela a osvětlují tak přední část budovy i kostelní věž z boků. Intenzita svícení je však extrémně silná a navíc významně přesahuje obrys budovy, takže vznikají zdaleka viditelné světelné kužely, které míří na různé strany, včetně směru přímo nahoru na oblohu. Samotné průčelí kostela s věží je silně přesvětleno, detaily se ztrácí. Na fotografii s delší expozicí pozornosti jistě neuniknou ani velmi silně osvětlené stromy před kostelem. Na ně však přímé světlo z reflektorů nemíří, je to zejména světlo reflektorů odražené od fasády kostela. Ještě větším problémem, zejména při pozorování z velké vzdálenosti, je třetí silný reflektor, který je umístěn na zadní části chrámové lodi a jeho účelem pravděpodobně má být osvětlení vrcholu věže. Velmi intenzivní a široký kužel světla však výrazně překračuje obrys věže a míří šikmo vzhůru na oblohu. Tento světelný kužel je velmi dobře patrný i z několikakilometrové vzdálenosti od kostela. Zadní část chrámové lodi zůstává potemnělá, žádné přímé světlo na ní nemíří. Snad jediným pozitivem této situace je tak omezená doba, po kterou reflektory svítí. V době cca mezi 23:45 a 4:05, kdy je v obci Krouna omezeno veřejné osvětlení, je vypnuto i nasvětelení kostela. Závěrem nutno dodat, že podobný problém s nasvětelním se v současnosti týká již i některých jiných církevních a dalších památek v oblasti.
Popis poroty: Autorovi fotografie se podařilo zachytit a dokonale popsat současný stav osvětlení v architektuře. Bohužel většina světla tak míří „pánubohu do oken“.
Parametry fotografie: Canon EOS 1100D na stativu, setový objektiv 18-55 mm, nastaven na 27 mm, expozice 60 s, ISO-800, clona f/4,5
Datum a čas:23. 9. 2014, 22:18 SELČ
Místo:Krouna, okr. Chrudim, Pardubický kraj
2. místo
2. místo 1. kategorie
Košice po rokoch
Jaroslav Merc z Košic
Popis autora: S príchodom zimnej nízkej oblačnosti sa naskytla po niekoľkých rokoch šanca zopakovať fotografiu pohľadu na Košice, ktorú som do fotosúťaže už raz zaslal a ktorá pekne ukazuje zmenu svetelných pomerov u nás. Bohužiaľ, obchodné centrum neprestalo svietiť a čo viac, pridali sa ďalšie zdroje, napríklad novo nasvetlený Dóm sv. Alžbety v centre.
Popis poroty: Podzimní počasí milují všichni fotografové. Je to doba, kdy se pomalu blíží zima a krajina se zbarví do hřejivých tónů. Za obarvenou oblohu, ale příroda nemůže. To si jen člověk rozsvítil.
Parametry fotografie: Canon EOS 600D
Datum a čas: 22. 10. 2014, 23:15
Místo:Košice
3. místo
3. místo 1. kategorie
3. místo 1. kategorie 3. místo 1. kategorie
My si na vás posvítíme!
Michal Bareš z Plzně
Popis autora: Nedávno rekonstruované veřejné osvětlení na sídlišti zcela ignoruje soukromí obyvatel okolních domů.
Popis poroty: Posvítíme si na vás i do ložnice. Nová praktika z Plzně, jak zvýšit bezpečnost nejenom na chodníku.
Parametry fotografie: Olympus XZ-1, expozice 6 sekund při ISO 100, f/5,6
Datum a čas: 4. 10. 2014, 20:45
Místo: Plzeň - Košutka
druhé 3. místo
3. místo 1. kategorie
Signál festival Praha 2014
Kateřina Göttlichová z Prahy
Popis autora:
Popis poroty: Štyri októbrové dni sa v Prahe konal SIGNAL festival, najväčšia prehliadka svetelného umenia v Českej republike. Bolo to iste pekné, prehliadky sa zúčastnilo vyše 460 tisíc ľudí... Festival skončil, no mnohé miesta Prahy ostávajú prežiarené silnými a nevhodnými svietidlami. A to už teda žiadna krása nie je.
Parametry fotografie: Canon EOS 100D, expozice 0,1 sekundy při ISO 3200, f/4,5
Datum a čas: 17. 10. 2014, 19:05
Místo:Praha

Kategorie 2 - Dobré světlo

2. místo
1. místo 2. kategorie
Svietime si na cestu
Eleonóra Žůrková z Trenčína
Popis autora:
Popis poroty: Večerná prechádzka v Batumi je príjemná, ak do očí nesvietia oslepujúce svietidlá. Uvidíte na chodník a iste poteší aj pohľad na hviezdnu oblohu za príjemného šumenia vĺn Čierneho mora.
Parametry fotografie: OLYMPUS IMAGING CORP., 1/60s, ISO 500, f/4,6
Datum a čas:26. 9. 2013, 17:28
Místo: Tbilisi

Kategorie 3 - Variace na téma světlo a tma

1. místo
1. místo 3. kategorie
Dwhellt
Peter Majkut ze Smižan
Popis autora:
Popis poroty: Pri pohľade na túto zaujímavú fotografiu prežiarených Košíc a USS mnohých iste zamrazí. Je toto skutočne krása? Snímka so silným ekologickým, možno až apokalyptickým posolstvom.
Parametry fotografie:
Datum a čas:
Místo: Košice
2. místo
3. místo 2. kategorie
Můj vysněný pokojíček
Petr Horálek
Popis autora: Už jste si někdy lehli do postele v pokoji, skrze jehož okna jste měli výhled na celou Mléčnou dráhu? Že je to sen? Není. Tenhle snímek (a není to fotomontáž!!!) to dokazuje. V malém městěčku Lauder na jižním ostrově Nového Zélandu je ubytovnička s pokoji, jejichž okna míří právě tak pěkně s výhledem do oblohy. V celé vísce je asi jen 10 baráčků a pouhé dvě lampy, které se navíc v noci zhasínají. Lidé tu nemají potřebu se bát kriminality, znají se navzájem a nejbližší "civilizace" je od vísky přes 80 kilometrů daleko. Takže když už sem nějaký turista zavítá (ačkoliv toho tu vlastně moc k vidění není), bude si připadat jak v pohádce, jakmile si lehne večer do postele. Snad takových míst bude na světě více...
Popis poroty:Když nemůžete spát, tak máte počítat ovečky. Ve městě Lauder na Novém Zélandu můžete počítat hvězdy a to celou noc. No není to krása?
Parametry fotografie: Canon 6D, Samyang 24 mm, f1.4, ISO 8000, 7x15 s panorama
Datum a čas:24. 9. 2014
Místo:Lauder, Otago, Nový Zéland
2. místo
3. místo 3. kategorie
Když prší hvězdy
Lubomír Sklenár z Vrchlabí
Popis autora: Fotografie byla pořízena během dvoudenního pobytu v okolí Tater, kdy noční krajinu osvětloval měsíc. Bohužel byl moc krátký na vyfocení všech krásných míst.
Popis poroty:
Parametry fotografie: Canon 5D II, objektiv canon 17-40/4L, f 5.0, ISO 500, 120s x 55
Datum a čas: 9. 3. 2014
Místo: Spišská Belá
3. místo
3. místo 3. kategorie
Mesiac (a Mars)
Peter Mrva, Trnava
Popis autora: Univerzitny kostol a jeho svetla v kontraste s oblohou za nim.
Popis poroty:
Parametry fotografie: Canon 70D f4.5 , 5s, ISO 400, 108mm
Datum a čas: 8. 6. 2014, 1:13
Místo: Trnava
3. místo
3. místo 3. kategorie
Vecerná hmla v Bratislave
Tibor Csörgei z Blahové
Popis autora: Ked hustne hmla v meste, z Koliby sú lepšie vidiet hviezdy.
Popis poroty:
Parametry fotografie: Sony A200, f4.5, ISO 100, 20s
Datum a čas: 28. 10. 2014, 19:35 SEČ
Místo: Bratislava

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 5. 1. 2015

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti