Západočeská pobočka

Vyhlášení výsledků fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění 2013

Do třetího ročníku mezinárodní fotografické soutěže, který pořádá Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Česká astronomická společnost včetně dalších partnerů přišlo celkem stošedesát fotografií od necelých čtyřiceti autorů. Česko – slovenská porota vybrala níže uveřejněné snímky v jednotlivých kategoriích. V kategorii č. 2 „Správné světlo“ se porota rozhodla udělit pouze první a třetí místo. Fotografie zaslané do soutěže budou využité na propagaci problematiky světelného znečištění.

První tři místa z každé kategorie byla oceněna finanční částkou (100, 60 a 30 Euro) podle pravidel soutěže. Na této webové stránce naleznete vítězné fotografie v  jednotlivých kategoriích, v případě seriálu jsou ostatní fotografie uvedeny pro dokreslení. Zároveň se organizátorům podařilo díky podpoře sponzorů - firmě Supra Praha, s.r.o. www.celestron.cz, firmě Tromf www.tromf.sk, časopisu Kozmos www.suh.sk a Společnosti Astropis www.astropis.cz - ceny rozšířit.

Kategorie 1 - Jak rozhodně nesvítit

1. místo
1. místo 1. kategorie
Osvícená
Lubomír Sklenár z Vrchlabí
Popis autora: Jedná se Tesařovskou kapli v Kořenově v  mezi Harachovem a Tanvaldem blízko Jizerské oblasti.
Popis poroty: Možná se každý, kdo se na fotografii nebo i ve skutečnosti na Tesařovskou kapli v Kořenově podívá, nadchne a řekne si „No to je ale nádhera“. Hned potom ale přijde zamyšlení. Zamyšlení nad tím, jak je kaple osvětlena a jaká je daň za takové nedbalé osvětlení, které svítí více jak z poloviny do nebe a do směrů, kam není potřeba. Přírodo, člověče, pomoz si, jak umíš…
Parametry fotografie: Canon 5D III, objektiv canon 17-40, f/4, čas 3,2s.
Datum a čas:29. 3. 2013, 21:55
Místo:Jizerské hory
2. místo
2. místo 1. kategorie
Písecká věž a parkány
Barbora Staffová z Písku
Popis autora: Věž kostela Narození Panny Marie v Písku.
Popis poroty: Podívejte se, jak je světlo hezké a jak si s ním lze hrát pro naše potěšení. Protiváhou potěšení musí být ale zodpovědnost za to, jak tím ozdobným svícením pokazíme noční životní prostředí, tedy nejenom pohled na oblohu. Na tomto krásném historickém místě pod reflektory gotického kostela Narození Panny Marie v Písku moc nočních živočichů nebude.
Parametry fotografie: OLYMPUS SP565UZ, expozice 15 sekund, ISO 100, f/2,8
Datum a čas: 26. 10. 2013, 20:28
Místo:Písek
3. místo
3. místo 1. kategorie
3. místo 1. kategorie 3. místo 1. kategorie 3. místo 1. kategorie
Město Manětín
Václav Sidorjak z Manětína
Popis autora: Fotografiemi jsem chtěl upozornit zastupitele města Manětín na neefektivní nasvícení některých památek a na nevhodné použití osvětlovacích těles veřejného osvětlení.
Popis poroty: Mlha je dobrým identifikátorem, jak se vlastně svítí. Přehled špatných, až odstrašujících příkladů nevhodného venkovního svícení městu Manětín nedělá dobrou reklamu. Ale pozor, dobrá reklama přichází. V době vyhlášení výsledků soutěže jsou už ty nejkřiklavější případy upraveny a Manětín je centrem snahy upravit venkovní osvětlení tak, aby zvítězila zdravá pýcha na jinak velmi zachovalé noční přírodní prostředí Manětínska, kde by v budoucnu měla vzniknout dokonce Manětínská oblast tmavé oblohy.
Parametry fotografie: Canon EOS-50D, expozice 25 sekund při ISO 800, f/2,8
Datum a čas:25. 2. 2013, 20:36
Místo:Manětín
druhé 3. místo
3. místo 1. kategorie
Pod petřínskou rozhlednou
Jan Pavelka z Ledče nad Sázavou
Popis autora:
Popis poroty: Tak tohle je ukázka toho nejhoršího svícení. Paprsky reflektorů křižují oblohu nad Prahou. Světelné přesahy, jak se tomu odborně říká, znamenají to, že do ovzduší se dostává velmi mnoho světla, které zde nejen není potřeba, ale také ho zbytečně platíme a místo hvězd vidíme jen světlou oblohu. No tak řekněte, jaký má tohle smysl?
Parametry fotografie: SONY NEX-3N, expozice 0,5 sekundy při ISO 3200, f/5,6
Datum a čas: 14. 10. 2013, 22:08
Místo:Praha

Kategorie 2 - Dobré světlo

1. místo
1. místo 2. kategorie
Václavské náměstí
Michal Bareš z Plzně
Popis autora: Jedno z nejrušnějších míst v zemi je osvětleno výhradně plně cloněnými svítidly. Při pohledu shora je vidět pouze osvětlený prostor náměstí, svítidla samotná nejsou vůbec patrná.
Popis poroty: Je to až neuvěřitelné, že uprostřed Prahy, jinak velmi osvětleného a také přesvětleného velkoměsta, je na Václavském náměstí doslova vzorové pouliční osvětlení. Poznáte to z této fotografie snadno. Vidíte dobře osvětlené náměstí? Porota ano. A vidíte lampy, jak svítí? Ne? Porota také ne. A v tom je ten trik. Je to snadné – svítit pouze dolů a tam, kam je potřeba. Odborně řečeno, Václavské náměstí je osvětleno výhradně plně cloněnými svítidly.
Parametry fotografie: NIKON D300S, 1/13s, ISO 1600, f/3,5
Datum a čas:30. 10. 2013, 23:20
Místo:Praha
3. místo
3. místo 2. kategorie
Na cestách
Viktória Paľuchová z Košic
Popis autora:
Popis poroty: Moderní svítidla ve Stockholmu – Benátkách severu. Ploché difuzory řidiče v noci neoslňují a silnice jsou tak bezpečnější.
Parametry fotografie: OLYMPUS IMAGING CORP. SP560UZ
Datum a čas: 24. 8. 2011
Místo: Stockholm

Kategorie 3 - Variace na téma světlo a tma

1. místo
1. místo 3. kategorie
Zamlžený Velký vůz
Petr Horálek z Úpice
Popis autora:
Popis poroty: Hvězdná obloha nad Hvězdárnou v Úpici se postupně zahaluje do mlhy a ta odhaluje nadbytek rozptýleného světla z veřejného osvětlení. Velký vůz už za několik minut uvázne v oranžové přesile světla.
Parametry fotografie: Canon 6D, Samyang 24 mm, f2, ISO 1600, 20 s
Datum a čas: 9. 9. 2013
Místo: Úpice
2. místo
3. místo 2. kategorie
Nočný Horehron II.
Tomáš Náther, Valaská
Popis autora: Fotografia panoramaticky zachytáva pohľad na oblohu (z ľava) od juhovýchodu až po severozápad a obec Valaskú spolu so Železiarňami Podbrezová. Kúsok od stredu naľavo je na horizonte vysvietená chata na Chvatimechu (bývalý Bernardín) - miesto odkiaľ vznikol prvý záber (na vrchole nad chatou). ... keby sme správne svietili, tak obloha nad nami by nám ukázala to, čo mnohí nikdy nevideli a ani netušia čo vlastne majú nad hlavou ...
Popis poroty: Skvosty zimní oblohy na Horehroně jsou krásné a ostře kontrastují se Železiarňami v Podbrezovej, kterým nemůže konkurovat ani jasný Jupiter.
Parametry fotografie: Sony A200 - objektív 18-70mm, 30s, ISO 3200 a clona F/3,5
Datum a čas:
Místo:
3. místo
3. místo 3. kategorie
Hviezdna Bratislava z UFA
Matej Kováč, Bratislava
Popis autora:
Popis poroty: Je tohle krása hlavního města Slovenska z Mostu SNP? Světelné kužele osvětlující hrad křižují oblohu. Obyvatelé ve městě ale krásy hvězdné oblohy neznají. I při jasném nebi jen těžko uvidí sotva několik desítek hvězd.
Parametry fotografie:
Datum a čas:
Místo: Bratislava

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 25. 11. 2013

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti