Západočeská pobočka

Vyhlášení výsledků fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění 2012

Do druhého ročníku mezinárodní fotografické soutěže, který pořádá Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Česká astronomická společnost včetně dalších partnerů přišlo celkem 747 fotografií od 47 autorů. Česko – slovenská porota vybrala níže uveřejněné snímky v jednotlivých kategoriích. V kategorii č. 2 „Správné světlo“ se porota rozhodla udělit pouze třetí cenu. Fotografie zaslané do soutěže budou využité na propagaci problematiky světelného znečištění.

První tři místa z každé kategorie byla oceněna finanční částkou (100, 60 a 30 Euro) podle pravidel soutěže. Na této webové stránce naleznete vítězné fotografie v  jednotlivých kategoriích, v případě seriálu jsou ostatní fotografie uvedeny pro dokreslení. Zároveň se organizátorům podařilo díky podpoře Agentúry pre podporu výskumu a vývoja (zmluva č. LPP-0059-09), sponzorům - firmě Supra Praha, s.r.o. www.celestron.cz, firmě Tromf www.tromf.sk, časopisu Kozmos www.suh.sk a Společnosti Astropis www.astropis.cz - ceny rozšířit.

Současně vyhlašujeme internetové hlasování o nejhezčí zaslanou fotografii do soutěže ročníku 2012 tzv. „Cenu diváků“. Veřejnost má možnost hlasovat do 31. 1. 2013 na webových stránkách České astronomické společnosti.

Kategorie 1 - Jak rozhodně nesvítit

1. místo
1. místo 1. kategorie
Bratislavský hrad
Marek Javor z Bratislavy
Popis autora: Bratislavou sa prehnala hustá nízka hmla. Na Bratislavskom hrade zvýraznila svetelné znečistenie a na moste správne svietenie.
Popis poroty: Nám, lidem, se osvětlené památky líbí. Ale zamysleme se kriticky nad tím, zda by nešlo osvětlit skutečně jenom a právě tu památku. Vždyť to, co na fotografii vidíme jako přesah světla, jsme zbytečně zaplatili a za ty naše peníze jsme ještě poškodili podmínky pro noční přírodu a podmínky pro dobrý spánek nás, lidí. Není to nějak špatně?
Parametry fotografie:Nikon D90, expozice 13 sekund při ISO 200, f/9
Datum a čas:9. 11. 2011, 20:20
Místo:Bratislava
2. místo
2. místo 1. kategorie
Čeladná
Jan Kondziolka z Karviné
Popis autora: Čeladná zažívá jako podhorské středisko v posledních letech nebývalý rozvoj. Do hor se stěhují golfová hřiště, wellness centra, apartmánové domy, pizzerie, hotely a další. Proti rozvoji se nedá nic namítat, přesto řada z těchto výdobytků civilizace nerespektuje místní krajinný ráz a architekturu, bohužel ani pravidla rozumného svícení – vozíme město na venkov! Prim v tomto vede hotel Miura, který by jistou kontroverzi vzbuzoval i v centru města, natož na úpatí Beskyd.
Popis poroty: K popisu autora není co dodat. Snad jen, zaslouží si tohle "potěšení člověka" příroda?
Parametry fotografie:Canon 350D, expozice 53 sekund, ISO 400, f/3,5
Datum a čas:27. 10. 2011, 23:50
Místo:Čeladná, hotel Miura
3. místo
3. místo 1. kategorie
Světlo z ulice
Jakub Toman z Letin
Popis autora: Světlo z ulice osvětlující podkrovní byt.
Popis poroty: Dnes bohužel nijak zvlášť výjimečná věc. Kam se poděla tma pro spánek? Kam se poděl zdravý rozum? Kam se podělo právo obyvatele bytu na tmu v jeho ložnici?
Parametry fotografie:Canon 1000D, expozice 6 sekund při ISO 1600, f/5
Datum a čas:18. 10. 2012, 23:18
Místo:Plzeň
druhé 3. místo
3. místo 1. kategorie
Paříž
Roman Zaremba z Domažlic
Popis autora: Fotografie byla pořízena z Tour Montparnasse ve večerních hodinách. Velkolepá podívaná na Paříž a její dominantu - Eiffelovu věž - avšak osvětlení se za vhodné z hlediska plýtvání rozhodně považovat nedá.
Popis poroty: "Krása" - nadechneme se a řekneme v Paříži. Paříž je ale zároveň jedním z odstrašujících příkladů, jak nesvítit.
Parametry fotografie:Nikon D90, expozice 4 sekundy při ISO 200, f/5,6
Datum a čas:8. 8. 2012, 21:12
Místo:Paříž

Kategorie 2 - Dobré světlo

3. místo
3. místo 2. kategorie 3. místo 2. kategorie
3. místo 2. kategorie
Kvalitní osvětlení v Plzni a Finsku
Michal Bareš z Plzně
Popis autora: Nasvícení významných objektů v centru Plzně (první fotografie)je provedeno pomoci kvalitních svítidel vybavených vnitřními i vnějšími clonami, které účinně omezují světelné znečištění. Prostor před nádražím v Turku je osvětlen plně cloněnými svítidly s  příjemným teple bílým světlem. Tabule dopravního značení v Turku jsou osvětlené shora dolu plně cloněnými svítidly.
Popis poroty: Skutečně výborné příklady správného osvětlování, které tolik nepoškozuje noční životní prostředí, se najdou ve Finsku, ale i  u nás. Vidíte-li takové příklady, pochvalte za ně zodpovědné úřady, zaslouží si to.
Parametry fotografie:Canon PowerShot A710 IS
Datum a čas:29. 10. 2012, 11:25
Místo:Finsko

Kategorie 3 - Variace na téma světlo a tma

1. místo
1. místo 3. kategorie
Světelné moře
Lubomír Sklenár z Vrchlabí
Popis autora: „Světelné moře“ mezi Špindlerovkou a Petrovou boudou směrem do Polska.
Popis poroty: Krásný obrázek, že? Porotě se také líbí. Všimli jste si těch hvězd na obloze? Většinu z nich ale obyvatelé z měst, co dole září, nevidí. Porotě jich je líto. A přitom by stačilo málo - začít svítit s rozumem. Svítit si na cestu, ne na hvězdy.
Parametry fotografie: Canon EOS 7D, objektiv Tokina 11-16 na ohnisko 11, f/5.6, ISO 100, čas 193 sekund
Datum a čas:12. 2. 2012, 6:18
Místo: Krkonoše - mezi Špindlerovkou a Petrovou boudou směrem do Polska.
2. místo
3. místo 2. kategorie
Príroda vs človek
Peter Turanský, Bratislava
Popis autora: Fotografia vznikla tento rok na dovolenke v Ciernej Hore. Na plazi v Sv. Stefane som fotil mesto Budva vzdialene asi 10km. Velky kontrast prirody a cloveka.
Popis poroty: Z přírody a od člověka. Bohužel v přímořských letoviscích dnes už nenajdeme tmavé zátoky. A je to velká škoda, protože přicházíme např. o úžasný noční obraz - světélkující mořský plankton.
Parametry fotografie: Nikon D5000, expozice 30 sekund, ISO 200, f/3.5
Datum a čas:23. 7. 2011, 18:44
Místo: Montenegro- Budva
3. místo
3. místo 3. kategorie
Pražský hrad
Pavol Hradiský, Torysa
Popis autora: Správny čas na správnom mieste. Už sa mi to stalo, že som čakal niekde na záber hodnú chvíľu a náhodou tesne pred cvaknutím prišli ku mne turisti a cvakli si to isté na čo som ja čakal pár hodín. Ale i tak sa to vyplatí. Bol to krásny zážitok a je z toho krásna fotka :-)
Popis poroty: Úžasné! Světlo z Měsíce urazilo k fotografovi 384 000 km. Světlo z reflektorů namířených na Pražský hrad pouze pár set metrů. A přesto, obě ta "světla" mají svůj původ v naší hvězdě - Slunci.
Parametry fotografie:Canon EOS 40D, expozice 3,2 sekundy, ISO 250, f/3.2
Datum a čas:11. 12. 2011, 17:16
Místo: Praha
druhé 3. místo
3. místo 3. kategorie
The Corncrake Night
Zuzana Literáková, Brno
Popis autora: Fotografie vznikla chvíli před půlnocí během monitoringu chřástala polního. Světelné znečištění v Orlických horách je minimální a záři hvězd přirozeně tlumí pouze měsíc v úplňku. Atmosféra krajiny nasvícené studeným měsíčním světlem prodírajícím se skrze hustou mlhu nad loukami byla vskutku jedinečná...
Popis poroty: Chřástal se má! To my z měst nemáme šanci spatřit. Pro naši neschopnost si osvětlovat ulice a chodníky účelně a jen tak silně, jak je potřeba.
Parametry fotografie:Canon EOS 350D, expozice 30 sekund, ISO 200, f/5
Datum a čas:23. 6. 2010, 23:57
Místo: Orlické hory, pohled z polské strany do Česka na oblast Orlického Záhoří

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 1. 1. 2013

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti