Západočeská pobočka

Přelet ISS přes Slunce

Přelet ISS    Přelet ISS

Mezinárodní kosmická stanice ISS (International Space Station) je zatím vůbec největším umělým kosmickým objektem nalézajícím se v současné době na oběžné dráze kolem Země. Její rozměry jsou skutečně úctyhodné (délka 44,5 m, šířka přes panely slunečních baterií 73 m, obytný prostor 425 m3 a hmotnost asi 183,3 t), a tak ji lze spatřit i z povrchu Země pouhým okem. Na noční obloze se jedná o poměrně rychle se pohybující výrazný svítivý bod. Je nutné si ovšem zjistit např. z internetu, kdy k přeletu na zvoleném stanovišti dojde (například zde: http://www.calsky.com/cs.cgi/Satellites/16).

V některých vzácných případech se ISS může promítnout na další nebeské těleso v pozadí jako je Slunce nebo Měsíc. K tomuto efektu došlo letos o letních prázdninách. Dne 27. 7. 2006 v 11h 10m 42s SELČ byl totiž z Plzně pozorovatelný přelet kosmické stanice ISS právě před Sluncem.

K nasnímání byl použit digitální fotoaparát Canon 350D, protože je zdánlivý pohyb stanice velmi rychlý (přes celý kotouč Slunce přeletí za cca 0,6s, což bylo tedy trvání celého úkazu) a tento fotoaparát umožňuje sekvenční snímání rychlostí 3 snímky za sekundu. Na snímku je zachycena ISS poblíž menší sluneční skvrny. Pro lepší představu o zdánlivé velikosti ISS a Slunce je ještě uveden celkový záběr v menším rozliąení. Vyfotografováno pomocí dalekohledu S-W ED80, expozice 1/4000s.

Někdy je možné dokonce spatřit u ISS další bod, který se pohybuje přibližně stejnou rychlostí ve stejném směru. Zpravidla se jedná o americký raketoplán, který letí se stanicí ve formaci a zvolna se k ní přibližuje nebo naopak se od ní vzdaluje. Nicméně detaily okem nelze rozeznat a dokonce ani v dalekohledu není lehké přelet sledovat, protože se ISS vůči hvězdnému pozadí pohybuje poměrně rychle. Stanici na noční obloze lze vidět hlavně díky odraženému slunečnímu světlu. Na odrazu se pravděpodobně nejvíce podílí panely slunečních baterií.

(s využitím materiálu HaP a popisu autora obrázku)


Autor obrázku: Libor Šmíd, odkaz na jeho AstroFoto stránky Zpracování: Rostislav Medlín

Autor článku: Rostislav Medlín
Aktualizace: 13. 10. 2006

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti