Západočeská pobočka

Turecká Národní Observatoř Tübitak

Snímek měsíce

Během expedice ZPČAS za úplným zatměním Slunce do Turecka v roce 2006 jsme měli možnost navštívit největší tureckou národní observatoř - Tübitak. Observatoř leží v nadmořské výšce 2547 m. n.m. asi 50 km jihozápadně od Antalie na hoře Bakirlitepe v pohoří Taurus. Stavba observatoře byla dokončena v  roce 1997. Na fotografii je celý areál z příjezdové cesty, v popředí administrativní budova pod skleněným zateplením, za ní jsou vidět všechny tři kopule na samotném vrcholu hory.

V největší kopuli (budova s  kopulí zcela vlevo) najdete největší turecký zrcadlový dalekohled s průměrem 1,5 m od ruské firmy Lomo. Zajímavostí tohoto dalekohledu není jenom jeho průměr, ale i váha samotného zrcadla, která činí 900 kg. Jedná se o poslední dalekohled takového průměru, který ruská firma Lomo vyrobila. Dalekohled se používá především pro fotometrii planetek a hlavní pracovní náplní je pozorování pro místní univerzity (např. také pozorování supernov). Součástí areálu na hoře Bakirlitepe jsou ještě dvě další kopule, ve kterých naleznete menší přístroje. V prostřední kopuli je to 40 cm dalekohled Cassegrein ruční výroby, který postavili společnými silami 4 profesoři a 10 let zde poté pomocí něho pozorovali. Dnes slouží převážně na pozorování fotometrie dvojhvězd a plánuje se jeho nahrazení modernějším přístrojem.

Největší raritou je ovšem nejmenší kopule zcela vpravo. Zde je umístěn robotizovaný dalekohled, který funguje jako vyhledávač optických protějšků gama záblesků (ve viditelném oboru spektra). Průměr zrcadla je 45cm, a je schopen vyhledat pozorovanou oblast již 10s po obdržení povelu z družice (jako zajímavost pro srovnání jsme se dozvěděli, že velkému dalekohledu může trvat najetí na souřadnice až 10 minut). Na světě existují pouze 4 takové dalekohledy, tento v Turecku a dále po jednom v Austrálii, v jižní Africe a v USA.

Celý článek o návštěvě observatoře se připravuje.


Autor obrázku: Rostislav Medlín Zpracování: Josef Jíra

Autor článku: Rostislav Medlín
Aktualizace: 13. 10. 2006

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti