Západočeská pobočka

Slunce nad Špicberky

Slunce

Obrázek úplného zatmění Slunce nad Špicberky je čtvrtým snímkem našeho astronomického kalendáře Astrofoto2023. Tato úchvatná fotografie od Miloslava Druckmüllera a Petera Aniola zachycuje jeden z nejfantastičtějších astronomických úkazů, který musí vidět alespoň jednou za život každý astronom. Snímek vznikl jako kompozice snímku pořízeného fotoaparátem Nikon D810 s objektivem 50 mm a širokoúhlého snímku sluneční koróny.

Snímek krásné ledové krajiny ostrova Špicberky během úplného zatmění Slunce z 20. března 2015 pořídila expedice odborníků z Vysokého učení technického v Brně včetně prof. Miroslava Druckmüllera, který patří mezi přední odborníky na fotografii sluneční koróny. Pouhých sto čtyřicet sedm sekund měli členové expedice na to, aby pořídili fotografická data, která se následně používají pro analýzu chování sluneční koróny. V cestě k pořízení takového snímku jim však stálo i nevlídné počasí, silný vítr, nízká oblačnost nebo teplota třicet stupňů pod nulou. Při fotografování objektů nízko nad obzorem hraje velkou roli i oblačnost, která může negativně ovlivnit samotné pozorování. V případě expedice na Špicberkách to byla ale výhoda, protože účastníci expedice fotografovali z otevřených oken nepoužívané a dobře vychlazené observatoře NASA, která se jim na několik dnů stala domovem.

Ze zpráv Miroslava Druckmüllera se pak dozvídáme, že jejich expedice měla obrovské štěstí, protože během jejich pobytu na Špicberkách panovalo velmi chladné počasí s velkou oblačností, kdy se vyjasnilo až v den zatmění. Velké problémy spočívaly i v zamrznuté technice, kterou se podařilo zahřát a rozchodit jen pár sekund před začátkem úkazu.

V roce 2015 se jednalo o již osmé úspěšné pozorování Miloslava Druckmüllera, jehož další fotografie slunečních zatmění si můžete prohlédnout na webových stránkách Eclipse photography home page by Miroslav Druckmüller. Na těchto stránkách naleznete i detailnější fotografie z pozorování úplného zatmění Slunce ze Špicberků. Při důkladné prohlídce jednotlivých snímků si pak můžete všimnout na západním a východním okraji slunečního „kotouče“ bouřlivé aktivity Slunce. Tato silná sluneční aktivita zapříčinila jen několik málo dní před samotným zatměním velmi jasnou polární září pozorovatelnou v celé severní Evropě.


Technické parametry:

Autor: Miloslav Druckmüller a Peter Aniol
Místo: Špicberky, observatoř UNIS poblíž Longyearbyenu, N 78° 12' 09.1'', E 15° 49' 44.5'', Alt. 15 m
Datum: 20. 03. 2015
Objekt: Slunce
Objektiv: Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art (nastaveno na F2)
Kamera: Nikon D810, ISO 100
Foceno:čas 2. kontaktu 10:10:47 UT, 3. kontaktu 10:13:14 UT, čas snímku přibližně 15 s po 2.kontaktu
Expozice: Expozice 1/20 s
Copyright: © 2015 Miloslav Druckmüller, Shadia Habbal, Peter Aniol, Pavel Štarha
Odkaz: další fotografie autora naleznete na osobních stránkách Miroslava Druckmüllera

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 12. 4. 2023

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti