Západočeská pobočka

Klenby

Klenby

Lednový snímek „Klenby“ z nového astronomického kalendáře ASTROFOTO 2023 od Lukáše Veselého zachycuje krásu zimní oblohy na ostrově La Palma. Snímek zobrazuje několik jasných oblouků, které se klenou nad kalderou vulkánu zahaleného v oblacích. Uprostřed snímku vidíme část velmi jasného oblouku Mléčné dráhy, který ve skutečnosti představuje část Galaxie, jejíž součástí je i naše Sluneční soustava. Název Mléčná dráha pochází z latinského překladu výrazu „via lactea“. Pokud máte to štěstí a nebydlíte ve městě s přezářenou oblohou od umělého osvětlení, tak ji můžete pozorovat jako mlhavý pás tvořený řadou slabých hvězd. Teprve vynález dalekohledu umožnil rozlišit jednotlivé hvězdy v tomto jasném pásu. Stalo se tak roku 1610, kdy Galileo Galilei jako první člověk použil dalekohled pro pozorování Mléčné dráhy.

Slabším obloukem na snímku není nic jiného než zvířetníkové světlo, které tvoří souvislý světelný pás protínající Mléčnou dráhu s výrazným zjasněním v pravé části snímku, tedy v oblasti poblíž Slunce. Zvířetníkové světlo je též známé pod výrazem zodiakální a spatříme ho právě v rovině ekliptiky, kde se nacházejí i zvířetníková (zodiakální) souhvězdí. Samotná záře je způsobená rozptylem slunečního světla na meziplanetárním prachu, jehož částečky dosahují rozměrů od 0,001 mm do 0,1 mm. V našich zeměpisných šířkách se zvířetníkové světlo nejlépe pozoruje v období kolem rovnodennosti, tedy na jaře nebo na podzim. Samotná intenzita jasu světla klesá se vzdáleností od Slunce. V levé části snímku si pak můžeme všimnout oválného zjasnění, které se nachází přesně proti Slunci a nazývá se protisvit.

Dalšími výraznými objekty na fotografii jsou emisní mlhoviny. Nejvýraznější je „Barnardova smyčka“ (katalogové označení Sh 2-276) v souhvězdí Oriona. Tato emisní mlhovina je součástí molekulárního oblaku Orion, který obsahuje např. temnou Koňskou hlavu. Smyčka má podobu velkého oblouku se středem přibližně v mlhovině v Orionu. Předpokládá se, že hvězdy v mlhovině v Orionu jsou zodpovědné za ionizaci smyčky.


Technické parametry:

Autor: Lukáš Veselý
Místo: La Palma, Španělsko
Datum: 29. 03. 2022
Objekt: "Klenby"
Přístroj:Canon RF 15-35 f2,8, snímač Canon Rp astromod
Postup: 30 sec, ISO 1600 f2,8, složeno jako panorama z dílčích snímků
Poznámka: Vyvoláno a zpracováno v Adobe Photoshop a PtGui
Odkaz: další fotografie autora naleznete na serveru www.lukasvesely.com/

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 3. 1. 2023

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti