Západočeská pobočka

Polární záře nad Lofoty

Polarni zare

Fotografie „Polární záře nad Lofoty“ Václava Uhlíře je úvodním snímkem astronomického kalendáře ASTROFOTO 2021, který obsahuje ještě dalších 11 snímků českých a slovenských astrofotografů. Na základě vašich e-mailů jsme se nakonec rozhodli jednotlivé snímky z kalendáře uveřejnit na našem facebookovém profilu a webových stránkách Západočeské pobočky ČAS, kde vždy na počátku měsíce naleznete daný snímek společně s podrobnými informacemi k pořízenému snímku.

Fotografie „Polární záře nad Lofoty“ byla pořízená na známém souostroví Lofoty, které je pro běžného turistu nedostupné, ale pro nadšeného fotografa učiněným rájem. Zdejší severská krajina vás ohromí nejenom svojí krásou plnou fjordů, ledovců a vysokých štítů hor, ale překvapí vás i velmi vlídnými klimatickými podmínkami, za které může jednak přírodní bariéra vysokých hor a útesů chránící souostroví ze severní strany a za druhé od jihozápadu proudící Golfský a Severoatlantický proud. Přestože jsou Lofoty za polárním kruhem, tak v letních měsících dosahují zdejší teploty i přes dvacet stupňů a průměrná roční teplota zde neklesne pod nulu. Díky tomu se souostroví stává vyhledávaným cílem zejména krajinářských fotografů. A přestože je pro fotografování polárních září vhodnější severně položené město Tromsø, řada autorů si pro své snímky polárních září vybírá právě souostroví Lofoty, které nabízí možnost začlenit do fotografické kompozice i místní nádherná panoramata s horskými štíty a mořskou hladinou.

Pro fotografování polárních září doporučujeme bytelný stativ a fotoaparát se světelným širokoúhlým objektivem doplněný o externí dálkovou (drátěnou) spoušť. Samotné expozice pak realizujeme s expozičním časem do několika sekund. Při fotografování polárních září počítejte s nastavením vyšších hodnot citlivosti fotoaparátu dle použitého objektivu, minimálně však na 1600 ISO a více. Při fotografování vypínáme automatické ostření a fotografujeme do RAWu. Polární záře bývají často velmi dynamickým jevem, proto delší expozice nemusí být vždy výhodou. Vše ale záleží na záměru fotografa. Tento způsob astronomické fotografie není příliš náročný, přesto je vhodné být řádně připraven, protože tvar a poloha polárních září se může velmi rychle měnit. Není proto dobré podcenit přípravu. Nezbytnou součástí je i baterka s červeným světlem, která vás a vaše bezprostřední okolí neoslní.

Polární záře můžeme fotografovat i v našich zeměpisných šířkách, jak dokládají naše fotografie pořízené například z Rokycan v roce 2003. Více informací o pozorování polárních září naleznete na webových stránkách Optické úkazy v atmosféře.


Technické parametry:

Autor: Václav Uhlíř
Místo: souostroví Lofoty, Norsko
Datum: 14.03.2018, 22:54 SEČ(začátek expozice)
Objekt: polární záře
Fotoaparát: Canon EOS 5D II
Objektiv: Samyang 24mm f/1.4 ED AS IF UMC
Postup: ISO 4000, 4sec, světelnost 4
Odkazy: další fotografie autora naleznete na serveru www.astrofotky.cz

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 4. 2. 2021

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti