Západočeská pobočka

Plejády M45

subaru

Alyone, Merope, Maia, Electra, Sterope, Taygeta a Celaeno. To je název sedmi nejvýraznějších hvězd, které ale většina z nás zná spíše pod hezkým názvem Plejády nebo také Kuřátka. Kuřátka nalezneme v souhvězdí Býka na zimní hvězdné obloze, kdy je můžeme v průběhu jasných a mrazivých večerů spatřit v našich zeměpisných šířkách vysoko nad obzorem. Těchto sedm nejvýraznějších hvězd obestírá ovšem ještě další zajímavost. Z astronomického hlediska tvoří totiž (ještě společně s několika stovkami dalších slabších hvězd ve svém těsném okolí) gravitačně vázaný systém a proto nejsou jen náhodným seskupením hvězd, ale tvoří tzv. otevřenou hvězdokupu. Na nádherném a detailním snímku Pavla Pecha si můžeme mimo jiné povšimnout i jakéhosi mlžného závoje, do kterého je většina hvězd zahalena. Jedná se o reflexní mlhovinu tvořenou prachem, který je světlem nejjasnějších hvězd ozářen. Samotná reflexní mlhovina ovšem s Plejádami jako takovými patrně nesouvisí, jedná se pouze o oblak prachu, kterým hvězdokupa náhodně prochází. V průběhu následujících tisíciletí tedy Kuřátka svůj krásný závoj patrně ztratí.

Jednou z kuriozit týkající se Plejád je i skutečnost, že dosáhly ztvárnění i u nás na Zemi a to v podobně loga jedné známé japonské automobilové značky. Neveříte? Prozradíme Vám jen, že japonské označení pro Plejády je Subaru. O následné dořešení hádanky se pak už může přesvědčit každý sám.


Technické parametry:

Autor:Pavel Pech
Místo: NP Šumava, Česká republika
Objekt:Plejády M45 (Subaru)
Datum: 27. 9. 2014, začátek expozice 0:02 UT
Přístroj: ASA 10'' N, reduktor ASA 3'' Wynne 0.95x ,ohnisko 900mm, světelnost 3.6, CCD kamera MII G3-11000, použité filtry Astrodon Tru-Balance I-Series 50mm G2 LRGB, pointace ASA OAG + QHY5L-II, montáž Gemini G53F
Postup:počet a délka expozic 12x6min L + 6x6min RGB (3h)

Autor článku: Martin Adamovský
Aktualizace: 23. 1. 2016

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti