Západočeská pobočka

4.3 Projekt Prosper

Tento projekt má svůj start v roce 2001 a je určen pozorovatelům, kteří nechtějí sledovat již "okoukané" hvězdy, ale rádi by třeba objevili něco úplně nového. V tomto projektu nalezneme především hvězdy nemající elementy či jsou jen "podezřelé" z proměnnosti. Určit, zada hvězda proměnná je či nikoliv je pro jednoho člověka neuskutečnitelná práce, tudíž je zapotřebí spojit síly a vytvořit jakousi síť.

V dnešní době se kromě vizuálních pozorování provádění sledování hvězd pomocí CCD kamer, ovšem tato technika je ještě pro mnohé české astronomy stále finančně nedostupná, takže velikou šanci uplatnění zde získávají i vizuální pozorovatelé.

Způsob pozorování se přibližuje pozorování proměnných fyzických hvězd, tudíž stačí, kdaž provedeme pouze několik odhadů za noc. v  době,kdy má hvězda vysokou amplitudu změny jasnosti e ke slovu dostávají hlavně pozorování od pozorovatelů se CCD kamerou, protože CCD má mnohem větší citlivost než naše oči. Výsledky jsou publikovány např. v Information Bulletin on Variable Stars.

O program se stará skupina zkušených astronomů, kteří jsou především z brněnské hvězdárny a s jejichž jmény se můžeme setkat např. už zákrytových dvojhvězd či u fyzických proměnných hvězd. Každá hvězda v projektu Prosper má svého patrona, jehož úkolem je se o hvězdu "starat" až do okamžiku, kdy budeme znát její elementy s naprostou přesností.

Více o tomto projektu můžeme nalézt na jeho domovské stránce: http://home.tiscali.cz/prosper/

Autor článku: Machoň, Štemberová, Rottenborn
Aktualizace: 13. 10. 2006

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti