Západočeská pobočka

Messierovský maratón 2017

Půlkutatý (patnáctý) ročník Messierovského maratónu byl naplánován na 24. - 26. března na tradičním místě - na hvězdárně v Rokycanech.


Páteční ani sobotní noc nedaly maratóncům možnost na vylepšení jejich výsledků, ale pro letošek to ještě nebylo všechno... Předpověď počasí na následující dvě noci dávala šanci na jasnou oblohu - a tentokrát se "rosničkáři" skutečně trefili! Nejlépe to vystihl komentář jednoho kolegy z Liberecka: "Takovouhle noc máš tak jednou za pět let." Letos byly hned dvě za sebou. Tak doufejme, že čistě statisticky, nebudeme na další muset čekat deset let ...

Hned první šanci (z neděle na pondělí) se rozhodli využít Jirka Kubánek a Michal Rottenborn. Ze Zhůří u Horské Kvildy (1.160 m.n m.) se jim podařilo pomocí 20 cm Newtona (JK) a Sometu-monar (MR) spatřit 108 objektů katalogu pana Mesiera (mimo M30 - pod obzorem a M55, kterou pohltilo ranní svítání). Při dvou až čtyřech stupních pod nulou se ukázal prospěšným chvílemi až nepříjemný severovýchodní vítr, který zabránil vzniku ranního oparu. Díky tomu bylo možno ranní problémové objekty spatřit necelé dva stupně nad obzorem.

Dosáhnout teoreticky možné hranice 109 objektů, viditelných z našeho území během jedné noci, by za podobných meteorologických podmínek bylo zřejmě možné, jen by to chtělo absolvovat maratón o pár dnů později - zhruba na přelomu března a dubna.


Zpět na hlavní stránku Messierovského maratónu.

Autor článku: Michal Rottenborn
Aktualizace: 10. 4. 2017

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti