Západočeská pobočka

Noční svítící oblaka

Při psaní reportáže a udržování komunikace s expedicemi v Číně jsem si všimnul, že obloha za záclonou je zářivě bílá. Proto jsem se zvednul ze židle a nestačil jsem se divit. Za svůj krátký, ale astronomicky bohatý život jsem viděl hodně, ale to co jsem mohl pozorovat dnes ráno v České republice nad východním a severním obzorem opravdu stálo za to. S čistým svědomím mohu říci, že úplné zatmění Slunce jsem viděl dvakrát, ale to co si pro nás přichystala ranní obloha, jsem opravdu ještě neviděl. Krásná noční svítící oblaka táhnoucí se od severu až po východ, která mohla mít v šířce více než 90 úhlových stupňů a do výšky možná až 40 stupňů.

Jak jsem si zanadával, že nemám stativ, a že jsem ho zapůjčilkolegům do Číny. No prostě paráda. Pokusil jsem se tedy aspoň v ruce udělat pár fotografií, které jsem pak složil. Vůbec nelituju toho, že jsem nebyl v Číně na zatmění, protože to byl pro mne jeden z nejhezčích astronomických zážitků, ale škoda, že jsem neměl ten stativ.

Fotografie byly pořízené bez stativu pomocí fotoaparátu Fuji S 5600, dnes po druhé hodině světového času 22. 7. 2009.

Více informací o tomto zajímavém přírodním úkazu naleznete na stránkách Optické úkazy v atmosféře, nebo na stránkách České astronomické společnosti.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 22. 7. 2009

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti