Západočeská pobočka

ASUF IX

Hvězdárna v Rokycanech, Hvězdárna a planetárium Plzeň, Katedra obecné fyziky pedagogické fakulty ZČU v Plzni a Západočeská pobočka ČAS si dovolují pozvat učitele fyziky, zeměpisu, přírodopisu a příbuzných oborů na devátý astronomický seminář učitelů fyziky, který je akreditován ministerstvem školství v rámci dalšího vzdělávání učitelů.


Seminář se koná v pátek 11. dubna 2008 od 14:00 hod. na Hvězdárně v Rokycanech v nově zrekonstruovaném přednáškovém sále.

ASUF1

Rok 2008 byl na valném shromáždění OSN vyhlášen jako Mezinárodní rok planety Země. Cílem tohoto projektu je přiblížit geovědy a informace o Zemi a upozornit na problémy, které ohrožují naši planetu a život na ni. Více informací naleznete na adrese www.rokzeme.cz.

Letošní semináře budou tedy zaměřeny speciálně na Zemi i když trochu více z pohledu astronomického. Jarní seminář zahájí přednáškou „Planeta Země očima kosmických sond“ Lumír Honzík. Následovat bude detailnější pohled RNDr. Martina Langa z Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech v přednášce „Od zemského jádra do vesmíru“. RNDr. Miroslav Randa, Ph.D. z Katedry obecné fyziky vysvětlí měsíční fáze pomocí nové učebnice fyziky. ASUF2 Barbora Šrámková a Veronika Šímová ze stříbrského gymnázia se s námi podělí o zážitky z návštěvy vesmírného střediska např. jaké to je ve stavu beztíže. Závěr už neodmyslitelně bude patřit pokusům, které si tentokrát připraví mladí debrujáři s Mgr. Jitkou Soukupovou.

Pro účastníky předešlých seminářů ale i nové zájemce je připravena fotogalerie z minulých setkání na adrese www.astro.cz/galerie/main.php?g2_itemId=8313

Účastnický poplatek zůstává 100, - Kč. Po skončení semináře obdrží všichni účastníci osvědčení o absolvování.


Anotace přednášek:

Planeta Země očima kosmických sond - Lumír Honzík

První kosmická sonda se dostala do vesmíru již před více jak padesáti léty. Od té doby se jich k průzkumu blízkého i vzdáleného vesmíru vydala celá řada. Část z nich provádí průzkum naší planety a přináší celou řadu měření a někdy i poněkud neobvyklých fotografií. Přednáška by měla ukázat výsledky alespoň některých průzkumných sond Země a přiblížit tak jejich praktickou činnost a význam.


Od zemského jádra do vesmíru – RNDr. Martin Lang

Detailní pohled na Zemi, od samého jádra přes jednotlivé vrstvy zemského tělesa až k hranici vesmíru.


Fáze Měsíce - RNDr. Miroslav Randa, Ph.D.

Nově vydané učebnice fyziky obsahují i části věnované astronomii. Přednáška bude koncipována jako běžná vyučovací hodina, během které bude vysvětleno střídání fází Měsíce s využitím učebnice a ukázkami jak s ní pracovat.


ESC Andoya + Parabolický let – Barbora Šrámková a Veronika Šímová

Barbora Šrámková nás seznámí se svým pobytem v Evropském vesmírném kempu v norském městečku Andoya, kam byla vybrána jako první Češka po 11 letech. http://www.stribrujari.hustej.net/view.php?cisloclanku=2007071701

Česká kosmická kancelář nabízí mladým zájemcům o kosmonautiku vyzkoušet si stav beztíže. Parabolický let ZERO-G absolvovala Veronika Šímová, která nám přiblíží zážitky a pocity, které při něm prožívala. Dozvíte se také, co je potřeba udělat, abyste se mohli takového letu zúčastnit. http://www.czechspace.cz/cs/wsw2007-zero-g2007-veronika-text


Pokusy z kuchyně malých debrujárů – Barbora Šrámková, Veronika Šímová, Mgr. Jitka Soukupová

Asociace malých debrujárů České republiky vznikla na základě zkušeností z Kanady a přes Francii se dostala až k nám, kde působí od 22. 9.1992. Už jste se s "debrujáry" možná setkali v televizi, časopisech či jinde, takže víte na co se můžete těšit.


Datum konání – 11. dubna 2008
Místo konání – Hvězdárna v Rokycanech
Voldušská 721, Rokycany
Zahájení – 14:00
Předpokládané ukončení - 19:00
Účastnický poplatek – 100,-Kč
Kontaktní osoby: K.Halíř, L.Honzík, V.Lukešová
tel.: 371 722 622
mob.: +420 604 865 516
email: hvezdarna@hvr.cz
web: www.hvr.cz, www.astro.zcu.cz,
www.kof.zcu.cz, hvezdarna.plzen.eu

ASUF3 ASUF4

Autor článku: Marek Česal
Aktualizace: 30. 3. 2008

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti