Západočeská pobočka

Věda a technika v ulicích Plzně

Jménem svým, ale i jménem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, si Vás dovoluji pozvat na druhý ročník Vědy a techniky v ulicích Plzně, který pořádá Česká hlava v termínu 21.-22.9. 2007. Stánek Západočeské pobočky České astronomické společnosti bude umístěn jako minulý rok v Šafaříkových sadech před Muzeem a bude součástí většího celku, který je prezentován heslem "Dotkněte se vesmíru". Kromě stánku ZpČAS zde najdete stánek H+P Plzeň, Hvězdárny v Rokycanech ale i stánek Katedry obecné fyziky, se kterou naše pobočka dlouhodobě spolupracuje.

Naším cílem je oslovit širokou veřejnost, ať už prezentací startů raket na našem improvizovaném kosmodromu či fotografickou výstavou z činnosti naší organizace nebo možností projít si sluneční soustavu s odborným výkladem. Tento model sluneční soustavy je vyrobený v měřítku 1 : 28 miliardám a díky dobře zvolenému měřítku je nainstalovaný v celé délce Šafaříkových sadů cca. 212 metrů. Pokud máte zájem a rádi byste si zarezervovali určitou hodinu pro Vás nebo Vaše studenty, napište nám na e-mail zpcas@hvr.cz


Dotkněte se vesmíru:

Hvězdárna a planetárium Plzeň

V dalekohledech Hvězdárny a planetária Plzeň bude možné při jasné obloze pozorovat aktivitu Slunce. Budete si moci prohlédnout prostorový model souhvězdí a můžete zkusit některá souhvězdí rozpoznat. Předváděny budou dokonce i hmatová souhvězdí. Pro malé i velké bude připraven „Kosmonavigátor“, pro ty nejmenší omalovánky a vystřihovánky.

obrázek
Západočeská pobočka ČAS

Na stánku pobočky pro Vás budou připraveny nejenom starty raket domácí výroby na různé pohony, ale budete mít i možnost si postavit vlastní raketu na vodní pohon, projít si sluneční soustavou a shlédnou fotografickou výstavu z činnosti Západočeské pobočky České astronomické společnosti.

obrázek
Hvězdárna v Rokycanech

Pod heslem "Dotkněte se vesmíru" bude Hvězdárna v Rokycanech ve své expozici předvádět jednoduché astronomické pokusy, seznámí Vás s různými druhy meteorologických přístrojů a nabídne Vám možnost vyzkoušet si slalom naruby.

obrázek
Katedra obecné fyziky

Na stanovišti před muzeem najdete také Katedru obecné fyziky pedagogické fakulty ZČU, kde budete mít možnost vyzkoušet si „Fyziku na vlastní kůži" Chcete být svědky funkčního modelu atomové bomby? Chcete si vyzkoušet na vlastní kůži, jaké je být fakírem? Máte rádi, když Vám vstávají vlasy (hrůzou)? Viděli jste už interaktivní učebnici fyziky? Tohle a mnoho dalšího najdete před muzeem v expozici Katedry obecné fyziky! Uvidíte spoustu zajímavých fyzikálních pokusů, mnohé si sami vyzkoušíte. Čeká na vás dílna "vyrob si sám" a soutěže o drobné ceny pro děti všech věkových kategorií.

obrázek

Na viděnou Josef Jíra předseda ZpČAS

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 19. 9. 2007

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti