Západočeská pobočka

Nezapomenutelné setkání zájemců o astrofotografii v Environmentálním centru Krsy

27. dubna 2024 se konalo první neformální setkání zájemců o astrofotografii v prostorách Environmentálního centra Krsy. Tuto událost uspořádala Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Environmentálním centrem Krsy.

Samotné prostředí centra přímo vybízelo k diskusím o astronomické fotografii a cestách za skutečnou tmou. Akce přilákala kolem 25 nadšených posluchačů a nabídla bohatý program plný inspirativních příspěvků a neformálních diskusí.

Úvodní slovo přednesl Vladimír Houda, zakladatel místního centra, který vysvětlil kontext a propojení s aktivitami Západočeské pobočky České astronomické společnosti. Následně Jakub Toman pokračoval se svým příspěvkem o astrofotografii a představil zajímavé možnosti využití “amatérských” robotických dalekohledů, včetně podrobného seznámení s technickými parametry dalekohledu SEESTAR, který se pravděpodobně stane pro řadu začínajících fotografů prvním nástrojem v jejich krůčcích k astronomické fotografii.

Dalším zajímavým přednášejícím byl Pavel Pech, který sdílel své zkušenosti s cestou na Island za polární září a obohatil nás svými dojmy z lovu tohoto astronomického fenoménu. Včetně ukázky nádherného videa z „lovu“ polární záře.

Po přestávce s občerstvením jsme se ponořili do noční krajinářské (astro)fotografie s Lukášem Veselým, který nám odhalil tajemství zachycení krás vesmíru na snímcích. Diskuse po jeho přednášce byla opravdu inspirativní a pro mnohé účastníky velmi užitečná.

Tato událost byla velmi dobře hodnocena, a pro mě osobně se stala skvělým zážitkem, který mě obohatil o nové poznatky a inspiraci pro další fotografická dobrodružství. Děkujeme Environmentálnímu centru Krsy za skvělé zázemí a věříme, že se podobné setkání bude opakovat i v budoucnosti.

Pokud máte rádi hvězdnou oblohu a zajímá vás astrofotografie, nedopusťte, aby vás příští akce minula!


Galerie fotografií: Václav Sidorjak

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 29. 4. 2024

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti