Západočeská pobočka

Astrovečer

Dovolte mi, abych vás pozval na tradiční setkání členů Západočeské pobočky České astronomické společnosti a zájemců o astronomii z řad veřejnosti, které se koná pod názvem „Astrovečer“. První Astrovečer roku 2024 se uskuteční v pátek 1. března od 17:00 hodin. Během setkání budeme diskutovat nejen o plánech aktivit pro rok 2024, ale také o astronomických jevech tohoto roku. Ota Kéhar představí přednášku o Josefu Františkovi Smetanovi a jeho významu pro astronomii. Sejdeme se na tradiční adrese hvězdárny v Plzni, U Dráhy 11, 318 00 Plzeň.


Smetana a jeho významu pro astronomii – Ota Kéhar
Foto: Ondřej Trnka
Premostrát a doktor filozofie, profesor plzeňského gymnázia Josef František Smetana (1801–1861), se významně zapsal do dějin naší astronomie. V jeho díle "Základové hwězdoslovj, čili ASTRONOMIE" (1837) kritizoval nedostatek veřejného zájmu o astronomii a prezentoval analýzy prvních planetek a komet, včetně Halleyovy komety. Smetana také obohatil názvosloví astronomie, představil slovo "souhvězdí" a identifikoval 106 souhvězdí. Navzdory omezeným možnostem pozorování v jeho době zanechal významný odkaz na českou astronomii.


Úkazy roku 2024 – Michal Rottenborn
V roce 2024 se můžeme těšit na rozmanité astronomické úkazy, které "osvětlí" noční oblohu. Planety vytvoří zajímavé konjunkce, a během několika meteorických rojů, jako například Perzeidy v srpnu, budeme svědky působivých meteorových přehlídek. Částečné zatmění Měsíce bude dalším zajímavým jevem, který bude pozorovatelný z různých částí světa. Tyto astronomické události představí skvělou příležitost pro všechny milovníky hvězd a noční oblohy, kteří chtějí objevovat krásy vesmíru.
Foto: Václav Sidorjak


Plán aktivit ZpČAS na rok 2024 - Josef Jíra
Foto: Josef Jíra
Diskuze nad aktivitami Západočeské pobočky České astronomické společnosti v roce 2024 slibuje zajímavý pohled na plánované akce. Jejiž vrcholem pravděpodobně bude oslava 10. výročí založení Manětínské oblasti tmavé oblohy, což představuje významný milník. Plánované aktivity zahrnují tematická pozorování, workshopy a besedy o astronomii. Tato oslava bude nejen příležitostí pro vzdělávání a sdílení znalostí o vesmíru, ale také pro povzbuzení veřejného zájmu o astronomii a ochranu tmavé oblohy.


Začátek:pátek 1. 3. 2024 od 17:00
Přednášející:členové ZpČAS
Místo konání:hvězdárna v Plzni, U Dráhy 11, 318 00 Plzeň
Vstupné:zdarma

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 22. 2. 2024

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti