Západočeská pobočka

Pocta Josefu Klepeštovi

Fotografická výstava v prostoru Mauzhauzu plzeňské radnice je realizována u příležitosti 100. výročí pořízení legendární fotografie "Bolidu v Andromedě" Josefem Klepeštou. Tato fotografie, kterou naleznete ve všech odborných československých publikacích o astronomii, byla pořízena v noci z 12. na 13. září roku 1923 a stala se ikonou naší astronomické fotografie.

Výstava je společným dílem členů Západočeské pobočky České astronomické společnosti a jejich přátel. Většinu z vystavených fotografií naleznete v publikacích "Objektivem do vesmíru i kolem nás," "Nebeské perly české a slovenské astrofotografie" nebo tištěných kalendářích ASTROFOTO, které vydává naše společnost od roku 2020.

Cílem výstavy je přiblížit možnosti astronomické fotografie laické veřejnosti. Náš výběr zahrnuje jak snímky pořízené špičkovými digitálními kamerami, tak i fotografie zachycené běžnými fotoaparáty. Tato výstava navazuje na náš projekt "Klenoty noční oblohy," který jsme prezentovali v rámci mezinárodního roku astronomie již v roce 2009.

Věříme, že vás vybrané fotografie zaujmou a zároveň vám umožní nahlédnout do světa technické fotografie. Více informací o naší činnosti naleznete na našich internetových stránkách www.zpcas.cz nebo na našem Facebooku. Pokud máte zájem o naši výstavu nebo vás astronomie zajímá, neváhejte nás kontaktovat. Výstava potrvá do 28. 9. 2023.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 10. 9. 2023

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti