Západočeská pobočka

Perseidy v MOTO

Zajímáte se o astronomii? Tak si přijďte prohlédnout objekty vzdáleného vesmíru, jako jsou hvězdokupy, mlhoviny a galaxie nebo některé planety sluneční soustavy. Západočeská pobočka České astronomické společnosti vás zvou na veřejné pozorování v Manětínské oblasti tmavé oblohy v sobotu 12. 8. 2023 od 22:00 na manětínském letišti. Čeká vás večer plný vzdálených galaxií, hvězdokup a mlhovin pod jedinečnou tmavou oblohou. Aktuální organizační informace najdete na facebookových stránkách ZPČAS.

Celý večer bude ve znamení pozorování meteorického roje Perseid, jehož maximum připadá na dopoledne 13. srpna 2023. Těšit se tak můžeme na skvělé podmínky, protože měsíční fáze bude 2 dny před novem, což nám umožní pozorovat i slabší meteory. Během večera si dovezenou astronomickou technikou prohlédneme i řadu deep sky objektů letní oblohy včetně dvou největších planet sluneční soustavy Jupiter a Saturn.

Akce je samozřejmě zcela zdarma a je vhodná i pro (zvídavé) děti. Meteory se pozorují bez dalekohledu, vezměte si proto lehátko nebo karimatku. Nezapomeňte se teple obléci a vzít si termosku s čajem či kávou, jasné noci mohou být velmi chladné, případně teplou deku. Vezměte si s sebou pokud možno baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné! Těšíme se na Vás.

Astronomické pozorování se může realizovat jen za jasného počasí, proto sledujte naše webové stránky a facebook!




Datum:sobota 12. 8. 2023 od 22h letiště Manětín
Pořádá: Západočeská pobočka České astronomické společnosti
Typ:akce určená pro všechny věkové skupiny
Mapa:odkaz na www.mapy.cz
Harmonogram:doporučujeme přijet na letiště před 22h ať světla vozů neruší při pozorování
Aktuality:aktuální informace o akci budou zveřejněné na našich facebookových stránkách https://www.facebook.com/zpcas

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 22. 7. 2023

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti