Západočeská pobočka

Přijďte zažít tmu v CHKO Brdy!

Pozor - akce se z důvodu nepříznivého počasí neuskuteční!


Správa Chráněné krajinné oblasti Brdy, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni a Česká astronomická společnost vás zvou na zážitkový večer plný tmy v CHKO Brdy, který se uskuteční 23. 9. 2022 v Míšově.

Akce má omezený počet účastníků, proto je třeba se včas přihlásit na e-mail jana.fischerova@nature.cz. A na co se můžete těšit? Nad večerním východním obzorem budeme pozorovat planety Saturn a Jupiter. Kromě objektů sluneční soustavy se můžete těšit především na objekty vzdáleného vesmíru, jako jsou hvězdokupy, mlhoviny a galaxie. Pozorování bude samozřejmě doprovázeno odborným výkladem. Kromě samotného pozorování vás naučíme i základům astronomické orientace nebo vám přiblížíme problematiku světelného znečištění.

Nezapomeňte se teple obléci a vzít si termosku s čajem či kávou, jasné noci mohou být velmi chladné, případně teplou deku. Vezměte si s sebou pokud možno baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné!

Akce se uskuteční pouze za jasného počasí!


Logo

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 23. 9. 2022

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti