Západočeská pobočka

Perseidy nad Lukovou – netradiční pozorování na nejstrašidelnějším místě?

Luková

Zajímáte se o astronomii a tajemná místa? Tak právě pro vás je připravené jedno netradiční astronomické pozorování v obci Luková v Manětínské oblasti tmavé oblohy. Kde za jasné noci budeme dovezenou astronomickou technikou pozorovat nejenom objekty vzdáleného vesmíru, jako jsou hvězdokupy, mlhoviny a galaxie, ale v průběhu večera budete mít možnost navštívit i jedno z deseti nejstrašidelnějších míst svět a to kostel sv. Jiří ze 14. století, v němž se nacházejí sochy, které na řadu návštěvníků působí tajemným dojmem.

Zvečera se zaměříme na pozorování měsíčních kráterů nebo na planetu Saturn, která by se měla vyhoupnout nad obzor po 22h a pak druhé půlce noci na pozorování deepsky objektů. Těšit se snad můžeme i na Slzy svatého Vavřince, které jsou veřejnosti známé spíše jako meteorický roj Perseid, který v tu dobu bude již zářit na noční obloze..

Akce je samozřejmě zcela zdarma a je vhodná i pro (zvídavé) děti. Meteory se pozorují bez dalekohledu, vezměte si proto lehátko nebo karimatku. Nezapomeňte se teple obléci a vzít si termosku s čajem či kávou, jasné noci mohou být velmi chladné, případně i teplou deku. Pokud možno se vybavte baterkou s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné! Těšíme se na Vás.

Astronomické pozorování se může realizovat jen za jasného počasí, proto sledujte naše webové stránky a facebook!


Datum:pátek 5. 8. 2022 obec Luková
Pořádá: Luková - kostel svatého Jiří, manětínské bistro Jitřenka, farma Pod Sýpkou, Západočeská pobočka České astronomické společnosti, Hvězdárna a planetárium Plzeň
Typ:akce určená pro všechny věkové skupiny
Mapa:odkaz na www.mapy.cz
Občerstvení:na místě se budete moci i občerstvit studenými či teplými nápoji, najíst se, dát si něco sladkého nebo si opéct buřty
Harmonogram:kostel bude přístupný od 20:00 a zavírá se v 1:00 následujícího dne. Interiér kostela bude znovu nasvícen svíčkami a reflektory a navíc doplněn reprodukovanou hudbou.
Aktuality:aktuální informace o akci budou zveřejněné na našich facebookových stránkách https://www.facebook.com/zpcas

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 24. 7. 2022

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti