Západočeská pobočka

Nádherná publikace

O čem je řeč? O publikaci, která nese jméno „Objektivem do vesmíru i kolem nás“ a obsahuje astronomické snímky českých amatérských fotografů sdružených kolem České astronomické společnosti. Publikace vznikla díky firmě XEROX, která Akademii věd nabídla vydání propagační publikace.

Tiskový odbor Akademie věd se poté obrátil na Českou astronomickou společnost s dotazem ohledně spolupráce při přípravě této publikace. Díky této nabídce, které se okamžitě chopila parta několika nadšenců z řad ČAM (Česká astrofotografie měsíce) a členů ZpČAS (Západočeská pobočka České astronomické společnosti), mohla vzniknout velice působivá publikace amatérských astronomických fotografií českých autorů. Samotná publikace se tiskla na 24. ročníku mezinárodního veletrhu obalového, papírenského a tiskařského průmyslu Embex-Print 2007 jako reklamní vzorek pro potenciální zákazníky firmy XEROX.

Publikace je vytištěná na křídovém papíře A4 a obsahuje 140 stran fotografií a informačních textů. Více jak polovina publikace obsahuje fotografie členů naší pobočky. Jmenovitě se jedná o fotografie Martina Adamovského, Josefa Jíry, Jirky Poláka, Ondřeje Trnky a Libora Šmída. Jedná se vskutku o velice krásnou publikaci, která v současné době nemá obdoby. Bohužel publikaci firma XEROX tiskla ve vlastní režii, a proto byla k dispozici jenom na samotném veletrhu a je tedy neprodejná. Každý autor jehož fotografie byla otištěna v publikaci dostal pouze jeden výtisk, což je velká škoda. Z následujících snímků si můžete udělat představu jak kniha vypadá.

Závěrem se sluší poděkovat všem těm, kteří se na publikaci podíleli a nemalou měrou tak přispěli k prezentaci Západočeské pobočky České astronomické společnosti. Neboť připravit publikaci k tisku během dvou týdnů, není nic jednoduchého. Můj dík tedy patří jmenovitě ještě jednou Martinu Adamovskému, Jirkovi Polákovi, Ondřeji Trnkovi a Liborovi Šmídovi.

Fotografie publikace

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 5. 7. 2007

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti