Západočeská pobočka

Noc vědců 2021

Vážení přátelé astronomie,prosím přijměte pozvání na další ročník Noci vědců 2021, který je plánovaný na pátek 24. září a jehož ústředním mottem bude téma „Čas“. Západočeská pobočka České astronomické společnosti se tohoto projektu účastní více jak patnáct let a od roku 2010 využívala Noci vědců k propagaci vědy i na místech mimo vědecká centra či univerzity. Bohužel epidemiologická situace spojená s onemocněním COVID 19 nás přiměla ke změně programu a naše expozice v letošním roce naleznete v prostorách Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni na Borských polích. Těšit se tak můžete na dvě expozice věnované astronomické fotografii a v té druhé navštívíme slavné vědce a objevitele. Podrobnosti k našim expozicím naleznete níže. Kompletní program k Noci vědců je dostupný na webu národního koordinátora, kterým jsou společně Ostravská univerzita a VŠB – Technická univerzita v Ostravě.



Logo

Astronomická fotografie jako rodokmen času

Astronomická fotografie nepředstavuje jen tvorbu poutavých barevných fotografií, ale její hodnota spočívá především v odhalování vývoje našeho vesmíru. Snímky krásných galaxií a mlhovin na astronomických fotografiích zachycují objekty staré i stovky milionů let, tak dlouho totiž letí světlo z těchto končin vesmíru a naše astronomická fotografie představuje mozaiku historických událostí v jeho vývoji.

Přijměte pozvání na expozici Západočeské pobočky České astronomické společnosti, která vás seznámí se základy astronomické fotografie. Dozvíme se jak detailně zachytit barevnou mlhovinu či potemnělou noční krajinu osvětlenou pouze svitem Měsíce.


Tak plyne čas, aneb od Archimeda k Sugiharimu

Prolétněte s námi časem od roku 287 před naším letopočtem až po současnost. Prostřednictvím jednoduchých fyzikálních experimentů, modelů a hraček společně necháme plynout čas a navštívíme slavné vědce a objevitele.

Startujeme ve 3. století před Kristem, pokračujeme přes 15., 16., 17. a 18. století až po současnost. Nahlédneme společně pod pokličku do fyzikální a objevitelské kuchyně slavného Archimeda, Kryštofa Kolumba, René Descarta, Isaaca Newtona, Daniela Bernoulliho, Benjamina Franklina, Ottu Wichterleho a Kokichi Sugihariho. Neváhejte a přijďte s námi nechat plynout čas a navštívit slavné vědce a objevitele při letošní Noci vědců.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 3. 10. 2021

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti