Západočeská pobočka

Perseidy v MOTO

Zajímáte se o astronomii? Tak si přijďte prohlédnout objekty vzdáleného vesmíru, jako jsou hvězdokupy, mlhoviny a galaxie nebo některé planety sluneční soustavy. Západočeská pobočka České astronomické společnosti a Hvězdárna v Rokycanech a Plzni vás zvou na veřejné pozorování v Manětínské oblasti tmavé oblohy v pátek 13. 8. 2021 od 21:30 na manětínském letišti. Čeká vás večer plný vzdálených galaxií, hvězdokup a mlhovin pod jedinečnou tmavou oblohou. Pozorování bude samozřejmě doprovázeno odborným výkladem. Aktuální organizační informace najdete na facebookových stránkách ZPČAS.



Po západu Slunce budeme pozorovat nad jižním obzorem planety Jupiter a Saturn. Zapomenout nemůžeme ani na úzký srpek Měsíce těsně nad západním obzorem. Celý večer bude ve znamení pozorování meteorického roje Perseid, jehož maximum připadá již na čtvrtek 12. 8. 2021, kdy ve večerních hodinách můžeme očekávat na tmavé obloze až 100 meteorů za hodinu.

Akce je samozřejmě zcela zdarma a je vhodná i pro (zvídavé) děti. Meteory se pozorují bez dalekohledu, vezměte si proto lehátko nebo karimatku.Nezapomeňte se teple obléci a vzít si termosku s čajem či kávou, jasné noci mohou být velmi chladné, případně teplou deku. Vezměte si s sebou pokud možno baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné! Těšíme se na Vás.

Akce se uskuteční pouze za jasného počasí, proto sledujte naše webové stránky a facebook!

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 22. 8. 2021

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti