Západočeská pobočka

Přijďte zažít tmu v CHKO Brdy!

Pod tímto lákavým názvem se skrývá astronomické pozorování pro veřejnost, které se uskutečnilo 21. 8. nedaleko obce Míšov v Chráněné krajinné oblasti Brdy pod hlavičkou místní Správy CHKO, Českou astronomickou společností a Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni.

Akce, která měla omezený počet účastníků, přilákala padesátku návštěvníků z řad laické veřejnosti, která si vyslechla zajímavé informace na přednášce Michala Bareše k problematice světelného znečištění. Po západu Slunce jsme pak mohli obdivovat krásný úzký srpek Měsíce, který doprovázela nad jižním obzorem dvojice planet Jupiter a Saturn. Ve večerních hodinách se k nim přidal i načervenalý Mars. Kromě objektů sluneční soustavy se naše pozorování soustředilo i na objekty vzdáleného vesmíru jako jsou hvězdokupy, mlhoviny a galaxie, doprovázené odborným výkladem. Noc byla neobvykle teplá a tak naše pozorování skončilo v pozdních hodinách.

Celá akce by se nedala uskutečnit bez našich členů, kteří přivezli svoji techniku a zprostředkovali návštěvníkům hezký pohled na potemnělou oblohu. Za to jim patří velký dík. Ohlasy lidí a organizátorů byly natolik pozitivní, že jsme se rozhodli pozorování v Brdech zařadit do našeho programu i v následujících letech.


Fotografie Josef Jíra:

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 14. 9. 2020

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti