Západočeská pobočka

Plzeňská okna do vesmíru III

V sobotu 16. 11. 2019 se v Plzni uskutečnil v koncertním sále 25. ZŠ ve Chválenické ulici jeden z největších astronomických seminářů v České republice „Plzeňská okna do vesmíru III“, který navštívilo téměř sto čtyřicet posluchačů. Na celodenním semináři pořádaném Západočeskou pobočkou České astronomické společnosti, 25. Základní školou v Plzni a Fakultou pedagogickou Západočeské univerzity v Plzni zazněla řada krásných přednášek.

Chybět nemohl ani spoluautor legendárního televizního pořadu Okna vesmíru dokořán doktor Jiří Grygar, který hovořil na téma „Mnohopásmová astronomie“ nebo profesor Petr Kulhánek z Českého vysokého učení technického, jehož přednáška „Hledáme hranice vesmíru“ nás seznámila s řadou představ o velikosti a struktuře našeho vesmíru. Zapomenout ale nemůžeme ani na další přednášející, na profesora Jiřího Podolského, doktora Marka Skarku nebo Michala Plavce, který nám připomenul plzeňského rodáka doktora Vladimíra Mandla, zakladatele kosmického práva. Kromě poslechu krásných přednášek si účastníci mohli odnést i novou pohlednici z edice Josefa Klepešty Knihovna přátel oblohy či Manětínskou tmu uvězněnou v plastové krabičce. Bonusem pak byly prodávané publikace Michala Plavce nebo profesora Petra Kulhánka, které šly doslova na dračku viz přiložené fotografie.

Seminář s takovým obsahem jsme pořádali v Plzni již potřetí a bylo velmi příjemné vidět tolik spokojených účastníků. Seminář tak navazuje na legendární akce Astronomického odboru Lidové univerzity Husovy v Plzni, který realizoval astronomické přednášky ve svém kinosále v  budově bývalého Komorního divadla.

Obrovské poděkování patří vstřícnému vedení 25. základní školy, která patří k jednomu z organizátorů našeho semináře. Poděkování tak patří také všem zaměstnancům školy, kteří se podíleli na hladkém průběhu akce. Plzeň se tak stává opravdu dominantním místem v popularizaci astronomie a navazuje tak na tradici první republiky!

Fotografie Radka ŽÁKOVÁ www.plzenskonakole.cz , Josef JÍRA, Václav SIDORJAK www.pohledyznebe.cz

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 18. 11. 2019

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti