Západočeská pobočka

Ve stínu největších slunečních hodin

V pátek 12. října 2018 se uskutečnilo poslední letošní pozorování v  Manětínské oblasti tmavé oblohy určené veřejnosti.


Místo bylo vybráno u vodojemu mezi obcemi Bezvěrov a Krašov nedaleko televizního vysílače. V nadpisu zmíněné největší sluneční hodiny v České republice, které v noci samozřejmě nefungovaly, se nacházejí v sousedství a tak bylo možno akci využít i k jejich propagaci.

Až nezvykle krásné a stabilní počasí přilákalo na místo téměř osm desítek návštěvníků. Ti, kteří dorazili hned po západu Slunce, se mohli nízko nad západním obzorem pokochat planetou Jupiter a jejími čtyřmi měsíčky. Pak se dalekohledy postupně přesunuly na srpek Měsíce, planety Saturn a Mars a s tmavnoucí oblohou i na objekty vzdáleného vesmíru.

Průzračná noční obloha umožnila návštěvníkům vidět řadu hvězdokup a galaxií v celé jejich kráse. K tomu je nepřetržitě (ano skutečně několik hodin v kuse!) zásoboval proudem informací neúnavný Vašek Sidorjak. Nejvytrvalejší z nich vydrželi na místě až do půlnoci, stejně jako dvě místní černá koťata, která se neustále někde pletla. Při jejich barvě je s podivem, že je nikdo nerozšlápl.

Vzhledem k souběžně probíhajícímu pozorovacímu víkendu plzeňských kroužkařů na naší domovské hvězdárně v Rokycanech, zajistili celou akci pouze čtyři členové pobočky se třemi vlastními a jedním zapůjčeným dalekohledem (děkujeme hvězdárně...). Poděkování za přípravu a hladký průběh akce tak patří hlavně již zmíněnému Vaškovi Sidorjakovi a dále Jirkovi Polákovi a Michalům Barešovi a Rottenbornovi.


Autor článku: Michal Rottenborn
Aktualizace: 11. 11. 2018

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti