Západočeská pobočka

Konference o životě a díle Josefa Františka Smetany

Josef František Smetana je významnou obrozeneckou osobností Plzně. Rodák ze Svinišťan u České Skalice se do Plzně dostal jako člen premonstrátského řádu z Teplé. Péčí premonstrátů byl v Plzni založen filozofický ústav a Smetana byl jedním z jeho profesorů, zaměřoval se zejména na výuku přírodních věd. Ve spolupráci se svým starším kolegou, matematikem Josefem Vojtěchem Sedláčkem, prosazoval výuku v českém jazyce, byl aktivně činný v obrozeneckých spolcích, založil noviny Posel ode Mže, byl předsedou plzeňské části Lípy Slovanské. Je autorem česky psaných učebnic silozpytu (fyziky), dějepisu a astronomie, napsal mnoho básní, založil a ze svých prostředků vybavil českou knihovnu pro studenty ústavu, pořádal nedělní přednášky pro učně, tovaryše a mistry. Během jeho působení v Plzni zde úspěšně vystudoval jeho o 22 let mladší bratranec Bedřich.

V rámci Smetanovských dní v roce 2017 si připomeneme tuto všestrannou osobnost odbornou konferencí.

Na konferenci přislíbili účast přední vysokoškolští pedagogové (prof. V. Viktora, prof. J. Kumpera, doc. J. Bečvář, doc. J. Bezděk a další). Obsahem konference bude například:

  • Básnické dílo J. F. Smetany
  • Obrozenecká činnost J. F. Smetany
  • Vztah J. F. Smetany a J. V. Sedláčka
  • Hudba v období života J. F. Smetany
  • Mikulášský hřbitov v Plzni
  • Základové hvězdosloví čili astronomie
  • Učebnice přírodopisu J. F. Smetany

Konferenci pořádá Česká astronomická společnost, která v roce 2017 oslaví sto let od svého založení, společně s Plzeňskou filharmonií, Fakultou pedagogickou v Plzni, Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni, Západočeským muzeem v Plzni a dalšími partnery.

Konference se uskuteční v termínu 10. až 11. 3. 2017 v prostorách Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 357/2. Na konferenci rádi přivítáme všechny zájemce.

Účast na konferenci je bezplatná, nutná je však elektronická registrace. Více informací naleznete na webových stránkách www.kof.zcu.cz/ak/smetana.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 8. 1. 2017

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti