Západočeská pobočka

Páteční zatmění Slunce

Páteční zatmění Slunce sledovala snad celá Evropa. Ne jinak tomu bylo i na pozorovacích místech členů Západočeské pobočky České astronomické společnosti. Naše očekávání byla několikanásobně překonána a pravděpodobně souvisela s tím, že se jednalo o poslední zatmění Slunce pozorovatelné na našem území v tomto desetiletí, při kterém Měsíc zakryl více než 70 % slunečního disku. Na další zatmění pozorovatelné v České republice si ale budeme muset počkat do 12. 8. 2026. Z přiložených fotografiích si můžete udělat vlastní obrázek o průběhu celé akce. Pokud máte vlastní fotografie, se kterými se chcete podělit, tak neváhejte a pošlete nám je. Velice rádi je zveřejníme.

Mikulášské náměstí v Plzni

Nejenom v Plzni, ale i v Chebu bylo velmi pěkné počasí, které umožnilo autorovi pořídit tuto zdařilou sérii dfotografií.

Autor: Ing. Josef Hanzlík


Mikulášské náměstí v Plzni

Akce na Mikulášském náměstí probíhala ve spolupráci s Církevním gymnáziem Plzeň a Gymnáziem Plzeň. Po dobu zatmění se zde vystřídala téměř tisícovka pozorovatelů z řad studentů obou gymnázií i náhodných kolemjdoucích. Bohužel tak velký nápor jsme ani nečekali. Proto vybrané fotografie dokumentují jenom část akce na začátku a po úplné fázi,kdy jsme si mohli dovolit i fotografovat.

Autor: Michal Moulis

Co bylo typické pro všechny návštěvníky? Mobilní telefon, se kterým se pokoušeli vyfotografovat částečné zatmění. A zde je výsledek jednoduché astronomické fotografie s telefone HTC Desire S bez úprav obrazu. Za povšimnutí stojí poslední fotografie, kde je krásně znatelná i sluneční skvrna, která se ten den nacházela na Slunci.

Autor: Jitka Mikešová

Autor: Josef Jíra

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 29. 3. 2015

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti