Západočeská pobočka

Dětský den Štěnovice

24. 5. od 13 hodin se tradičně ve Štěnovicích pořádalo odpoledne plné soutěží věnované dětem k jejich svátku. Skupina štěnovických pořadatelů i letos požádala naši Západočeskou pobočku ČAS a Hvězdárnu a planetárium Plzeň o spolupráci. Jelikož je potěšení vidět v dětských očích radost a zdravou soutěživost, ochotně jsme spolupráci přislíbili.

Ještě před 13. hodinou se hřiště začalo plnit malými a většími dětmi. Rozprchávaly se k jednotlivým stanovištím, na nichž mohly plnit svoje úkoly, jež byly patřičně odměněny v podobě drobných cukrovinek či pomůcek do školy. Děti si mohly projít disciplínami jako byl šplh, hod granátem, střelba, prohazování míčku kruhem atd.

U našeho stanoviště si mohly vyzkoušet test rovnováhy a poskládat puzzle s motivem Země. Kolegové z HaP přivezli dalekohledy, jimiž se děti i dospělí v případě zájmu zadívali na mapu Měsíce nebo mohli vidět na kolik hvězdářské dalekohledy přibližují. Jistým letošním zpestřením byla ukázka výcviku dravců z plzeňské ZOO, která sklidila velký potlesk.

Ani počasí nás nenechalo zahálet a plně si vychutnat dětské klání, neboť nás mraky zkropily vydatnou přeháňkou, ale pak se vyjasnilo, děti dosoutěžily svoje disciplíny, opekly buřty a v závěru odpoledne vypustily balónky nafouknuté heliem.

Rázem jsme opět dostali pocit, že je modré nebe poseto pestrobarevnými lentilkami. Odpoledne se vydařilo a já bych chtěla poděkovat svým kolegyním a kolegům za jejich ochotnou pomoc.

Tak příští rok zase na shledanou.

Autor článku: Mirka Plzáková
Aktualizace: 6. 7. 2014

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti