Západočeská pobočka

Raketová základna Brdy

V sobotu 14. 6. 2014 se uskuteční plánovaná exkurze nazvaná „Raketová základna Brdy“. Brdy jsou známým vojenským újezdem, který sloužil jako vojenský prostor pro řadu armád, a to nejenom českých či československých. Právě minulé století je charakteristické velkým zájmem o tuto oblast z řad okupačních armád ať německých, tak později sovětských. V té době se v Brdech vybudovala celá řada technicky zajímavých zařízení spojených s testováním německých raketových motorů za druhé světové války nebo instalací ruských balistických raket. Smyslem našeho putování bude seznámení se s historií vojenského újezdu.



Předpokládaný začátek akce je v 9:30 ve Strašicích, kde budeme mít sraz před místním Muzeem Středních Brd. Prohlídka bude trvat cca 2h a v muzeu nás provede Mgr. Tomáš Makaj, autor několika populárních knih o Brdech. Hlavním tématem bude historie vojenského újezdu a budov muzea. V rámci této prohlídky proběhne prezentace tajných zařízení v Brdech z období II. světové války. Především se bude jednat o raketový výzkum Rolfa Englera a jeho týmu. Vstupné do muzea pro dospělou osobu je 50 Kč. Následovat bude přejezd do Spáleného Poříčí, kde v hotelu ve Dvoře poobědváme (cena oběda je kolem 120 Kč) a nabereme průvodce z  Atom muzea Javor 51. Pak už nás čeká krátký přejezd na prohlídku tohoto muzea, kde byly v době studené války skladovány hlavice pro balistické rakety, které měly být připraveny k odpalu z nedaleké sovětské raketové základny v Rokycanech. V devadesátých letech se tento prostor využíval ke skladování bankovek a mincí, které byly staženy z oběhu v době měnové odluky od Československé federativní koruny k České koruně. Bylo zde umístěno až několik miliard korun. Vstup do muzea pro dospělou osobu činí 100 Kč.



Pro účast na této akci je nutné se přihlásit včas a to do pátku 6. 6. 2014 prostřednictvím e-mailu info(zavináč)zpcas.cz. Akce je určena nejen pro členy ZpČAS, ale pro všechny zájemce. Pokud se přihlásí dostatečný počet účastníků, budeme uvažovat o zajištění autobusové dopravy z Rokycan, jinak počítáme s vozy samotných účastníků. Bližší informace, pak budeme rozesílat přihlášeným účastníkům.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 2. 6. 2014

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti