Západočeská pobočka

Mnichov potřetí a určitě ne naposled.

Trochu se zpožděním, ale z nařízení pana předsedy pobočky, píšu článek o výletě do Technického muzea v Mnichově. ZpČAS tuto akci pořádalo již po třetí a opět se autobus naplnil. Je sice pravda, že počet členů pobočky byl silně pod průměrem, ale zato ostatní nadšenci o techniku byli naprosto v přesile.

Z Plzně se odjíždělo v brzkých ranních hodinách, aby čas využitý k prohlídce muzea maximální tzn. od otvírací do zavírací doby. Bohužel i tato doba je na prohlídnutí celého muzea krátká. Prohlédnout všechny expozice od sklepních, kde najdete rozsáhlou expozici hornictví, přes námořní dopravu a leteckou dopravu, po spoustu odvětví fyziky až k horním patrům s astronomií a kosmonautikou dá přeci jen pořádně zabrat. Zároveň ještě musíte sledovat čas aby jste neminuly, některou ze zajímavých ukázek, které probíhají v různých expozicích. Jako každý rok jsem si nemohl nechat ujít ukázku v laboratoři vysokých napětí a mé velmi oblíbené pokusy s tekutým dusíkem.

Letošní novinkou v expozicích byla výstava věnována italskému renesančnímu umělci Leonardu da Vinci, pár fotografií nalezente pod článkem

Díky našemu kolegovi, který má muzeum jako své domovské, jsme se dozvěděli také spoustu zajímavostí, které by jsme určitě přehlídli nebo se k nim nestihli dostat.

Velká část účastníků zájezdu zažila také kulturní šok v porovnání s českými muzei, protože v mnichovském muzeu se může všude fotit, většina exponátů se může prolézat a velká část jich je interaktivních. Snad se něčeho takového dočkáme časem i u nás.

Takže na závěr mi nezbývá nic jiného než Vás pozvat na příští výlet do Mnichova a nebo na nějakou další akci pořádanou Západočeskou pobočkou ČAS.

Autor článku: Marek Česal
Aktualizace: 23. 5. 2014

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti