Západočeská pobočka

Pozorovací víkend v Rokycanech 2. - 4. 5. 2014

Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá v Rokycanech na hvězdárně astronomický pozorovací víkend, který se uskuteční ve dnech od 2. 5. do 4. 5. Z organizačních a technických důvodů je tentokrát nutné se na akci přihlásit do středy 30. 4. 2014 do 12:00 hod.


Informace k astronomickému pozorovacímu víkendu

Hlavní pořadatel:Hvězdárna a planetárium Plzeň
Datum konání:pá 2. 5. – ne 4. 5. 2014
Místo konání:Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721/II, 337 11, Rokycany (Hvězdárna se nachází nad nemocnicí v Rokycanech cca 0,5 km). V pátek večer oblast poblíž Železné Rudy (jen v případě jasné oblohy).

Zahájení

Sraz:pá 2. 5. 2014 v 17:00 na H+P Plzeň
Ukončení:ne 4. 5. 2014 dopoledne (po 10:00 hod.)
Přihlášky:nejpozději do st 30. 4. do 12:00 hod. Přihlásit se stačí e-mailem nebo telefonicky.
Doprava:bude upřesněna podle počtu přihlášených a podle aktuální meteorologické situace v pátek.
Ubytování:na hvězdárně (v místnostech na podlaze), nutná karimatka a spací pytel.
Stravování:není zajištěno, každý si zajišťuje individuálně (pá: večeře, so: snídaně, ne: snídaně). V so na oběd a na večeři je možné navštívit restauraci Bílý lev ve městě, kde vaří slušně.

Astronomická pozorování:

1. Varianta - V případě dobrého počasí proběhne již v pátek přesun do oblasti Železné Rudy, kde by se uskutečnilo odborné pozorování zákrytu hvězdy Měsícem. Pak se buď přesuneme na Hvězdárnu do Rokycan, nebo budeme pokračovat v pozorování a vrátíme se až v ranních hodinách do Rokycan.

2. Varianta – V případě nejistého počasí se v pátek přesuneme rovnou na Hvězdárnu v Rokycanech, kde se mohou uskutečnit běžná astronomická pozorování.

U obou variant je nutné dobré vybavení: teplé boty, teplé nenavlhavé oblečení včetně pokrývky hlavy, případně i rukavice.

Pomůcky pro astronomická pozorování: psací potřeby, baterka s červeným tlumeným světlem, dioptrické brýle (kdo je nosí).

Kdo má ať vezme: otáčivou mapu oblohy, astronomický atlas, může být i vlastní pozorovací technika.

Výlet: pokud se neuskuteční akce v oblasti Železné Rudy (varianta 1) je na so 3. 5. podle počasí naplánován kratší výlet do okolí Rokycan, případně návštěva plaveckého bazénu nebo návštěva vojenského muzea v Rokycanech. Nutné drobné finance na případné vstupné. V případě návštěvy bazénu v Rokycanech nutné klasické plavky.

Informace: Lumír Honzík, Hvězdárna a planetárium Plzeň, U Dráhy 11, Tel.: 377 388 400, e-mail: lumir.honzik@seznam.cz

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 27. 4. 2014

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti