Západočeská pobočka

Výlet do Brna 2. – 4. 3. 2012

Vážení členové pobočky, rádi bychom vám nabídli možnost účastnit se výletu do Brna, jehož náplní by byla návštěva několika velmi zajímavých výstav s paleontologickou a geologickou tématikou. Součástí programu bude i návštěva nově zrekonstruované hvězdárny na Kraví hoře. Hlavním cílem bude návštěva výstavy 125 originálních zkamenělin z německé lokality Messel. Lokalita je díky unikátním nálezům pod přísnou ochranou organizace UNESCO. Výstava dokumentuje stádia evoluce savců (koně, netopýři, vačice, lemurovití savci …). Současně bychom rádi navštívili i výstavu obrazů Zdeňka Buriana v Pavilónu Antropos. Bližší informace o jednotlivých výstavách naleznete v přiloženém textu.

Z organizačních důvodů, a to zejména ze strany ubytování, je nutné se závazně přihlásit do pondělí 6. 2. 2012. Na jaře probíhá v Brně řada veletrhů, a proto je problém sehnat levné ubytování. Nám se podařilo zajistit ubytování na vysokoškolských kolejích, ale nabídka je časově omezená, proto prosím neváhejte. Ceny zde uvedené jsou informativní a jejich konečná částka snad bude nižší, protože se budeme pokoušet uplatnit slevu na vstupu. Stravování si budeme zajišťovat individuálně, s největší pravděpodobností bude navštěvovat restaurační zařízení.


Předběžný program:
Pátek 2. 3. 2012 ubytování a návštěva hvězdárny (pokud to z časových důvodů stihneme).
Sobota 3. 3. 2012 pokračování exkurze na hvězdárně (program v planetáriu). Odpoledne návštěva výstavy Messel on Tour.
Neděle 4. 3. 2012 návštěva Pavilonu Antropos a poté odjezd domů. Detaily výletu budou konzultovány a upřesněny s přihlášenými účastníky.

Doprava
Preferujeme cestu vlakem. Jízdenka tam a zpět pro 10 lidí by měla stát 5.200,- (Plzeň – Brno). Pokud si jízdenku koupíte jako jednotlivec, tak stojí 673,-.

Ubytování
Ubytování můžeme být na vysokoškolských kolejích za 1020,-Kč včetně snídaně a DPH za dvoulůžkový pokoj a noc nebo bez snídaně 740,-Kč vč. DPH za pokoj a noc.


Hvězdárna a planetárium Brno
Jedná se o nově zrekonstruovanou budovu se zajímavým architektonickým řešením a řadou zajímavých exponátů.
Více na: http://www.hvezdarna.cz/

Zdroj: www.mzm.cz

Galerie obrazů Zdeňka Buriana
Moravské zemské muzeum opatruje ve svých depozitářích největší sbírku Burianových děl, která čítá přes 200 olejů a kvašů. Současná výstava reprezentuje padesát olejů obsahujících jak pohledy do života pravěkých lidí a předvěkých předchůdců člověka, tak i známé rekonstrukce dávno vymřelých zvířat.
Místo: Pavilon Antropos, cena vstupenky plné 100,- zvýhodněné 50,- rodinné 250,-. Případně celý objekt 140,-
Otvírací doba: sobota 10:00 - 18:00, neděle 10:00 - 18:00
Více na: http://www.mzm.cz/pavilonanthropos/zdenek-burian

Zdroj: www.mzm.cz

Messel on Tour
Od 6. ledna do 7. dubna 2012 se v Brně vystavuje 125 originálů zkamenělin ze slavné německé lokality Messel. Od poloviny 19. století na tomto místě probíhala rozsáhlá těžba živičných jílovců, která skončila v 70. letech minulého století. Dnes je lokalita vzhledem k unikátním nálezům zkamenělin pod přísnou ochranou organizace UNESCO.
Místo: Palác šlechtičen Moravského zemského muzea, možnost lektorského výkladu, cena vstupenky plné 100,- zvýhodněné 50,- rodinné 250,-.
Otvírací doba: sobota 13:00 - 18:00, neděle 13:00 - 18:00
Více na: http://www.mzm.cz/palac-slechticen/messel/

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 2. 2. 2012

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti