Západočeská pobočka

Fotografie ze zatmění Měsíce

Ve včerejších podvečerních hodinách jsme měli možnost shlédnout zatmění Měsíce. Jednalo se již o druhé zatmění, které jsme úspěšně napozorovali během tohoto roku. Pokud bychom měli srovnávat oba úkazy, tak včerejší zatmění Měsíce bylo alespoň pro mne mnohem zajímavější. Měsíc totiž vycházel nad východním obzorem ve tvaru úzkého srpku jen pár minut po úplné fázi zatmění. O tom, jak jsme tento nevšední přírodní úkaz pozorovali, vypovídají přiložené fotografie.

Pokud se podařilo i vám vyfotografovat včerejší Měsíc, tak neváhejte a pošlete nám svoje snímky do naší galerie.


Plzeň - Sylván (Jakub Toman)

Jakub se účastnil veřejného pozorování, které zprostředkovala Hvězdárna a Planetárium Plzeň pro širokou veřejnost na Sylvánu. V Plzni bylo po celou dobu úkazu krásné jasné počasí.


Rokycany - Litohlavy (Josef Jíra)

Bohužel tolik štěstí jako Jakub jsem neměl. V den zatmění jsem se ne vlastní vinou vracel z Plzně až v době, kdy Měsíc byl již několik stupňů nad obzorem. V místě, kde se po dálnici sjíždí k mostu přes Klabavu, se mi otevřel krásný výhled na východní obzor, na kterém se jen několik málo stupňů nad horizontem objevila krásně svítící „kolébka“. Proto jsem ani nejezdil domů, rychle sjel z dálnice na vedlejší silnici směrem na Litohlavy a jen pomocí základního objektivu vyfotografoval sérii snímků, kterou jsem složil za pomoci programu Registax. Bohužel počasí v Rokycanech nebylo tak pěkné jako v Plzni a v průběhu fotografování přes Měsíc přecházely mraky, které závěr pozorování prakticky znemožnily.


Plzeň - Sylván (Ondřej Trnka)

Podobně jako Jakub, tak i Ondra se účastnil veřejného pozorování, které zprostředkovala Hvězdárna a Planetárium Plzeň.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 11. 12. 2011

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti