Západočeská pobočka

Exkurze v Českém hydrometeorologickém ústavu

Ve středu 29. 11. 2006 jsem se zúčastnil exkurze pořádané pro studenty ZČU pedagogické fakulty na Českém hydrometeorologickém ústavu v Plzni na Mikulce, jehož stavba byla dokončena teprve před dvěma lety a nahradila tak bývalou meteorologickou stanici v Plzni Doudlevcích.

Panorama ústavu

Jedná se o architektonicky velice zajímavou budovu, kde pracuje více jak třicet zaměstnanců v různých oborech jako např. meteorologie, klimatologie, čistota ovzduší, také zde najdete samostatné oddělení, které se věnuje předpovědi počasí pro Plzeňský kraj. Hlavní činností tohoto oddělení je zajištění aktuální předpovědi především pro Správu a údržbu silnic, potřebu soukromých osob a rádií, které využívají jejich služeb. Celé toto oddělení je umístěno v nejvyšší části v tzv. „velínu“, který je celý prosklený a nabízí nádherný pohled na panorama Plzně. Službu zde vykonávají dva pracovníci, kteří se v zimních měsících střídají po 24 hodinách a v létě po 12 hodinách.

Během exkurze se nám věnoval vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie RNDr. Jiří Hostýnek, který si pro nás připravil krátkou uvítací přednášku k dané problematice a zároveň se stal naším průvodcem celým areálem ústavu včetně meteorologické zahrádky. Zde naleznete celou řadu meteorologických přístrojů, od jednoduchých teploměrů pro určování teploty v různých výškách nad zemí, až po složitější přístroje jakými jsou elektronický srážkoměr nebo přístroj pro určování výšky mraků.

Kromě samotné prohlídky jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o dané problematice, ale nejzajímavější informací byl odkaz http://www.chmi.cz/meteo/olm/produkty/pom/cr.htm. Po jeho spuštění se vám zobrazí stránka, která na první pohled působí velice chaoticky, ale ve skutečnosti se jedná o velice zajímavá a obsáhlá data, která se aktualizují každou hodinu. V jednotlivých symbolech naleznete meteorologické údaje o teplotě, rychlosti a směru větru, typu a výšce oblačnosti, tlaku a rosném bodu a dalších údajích.

Mapa

Nejen tento odkaz, ale i spoustu dalších nových a zajímavých odkazů věnovaných meteorologie a předpovědi počasí naleznete na našich stránkách v „Odkazech“.

Panorama
Panorama
Meteo Meteo
Meteo

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 4. 12. 2006

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti