Západočeská pobočka

Evropská noc vědců 2011 v Přešticích

Evropská noc vědců je projekt, kterého se Západočeská pobočka České astronomické společnosti účastní od samého počátku, tedy od roku 2005. Během těchto let se projekt neustále rozvíjel a měnil, a s tím i náš pohled na celou akci. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je popularizace vědy a nových poznatků z různých vědních disciplín, a proto se jsme se rozhodli nebýt statickou expozicí, která se jednou za rok otevře veřejnosti, ale umožnit i lidem z menších měst možnost se něco nového dozvědět. Odměnou nám za to jsou stovky velmi vděčných návštěvníků.

Naše putovní expozice zamířila tento rok do města Přeštice, které najdete cca 20 km jižně od Plzně a má zhruba sedm a půl tisíce obyvatel. Díky pozitivnímu přístupu vedení města se nám podařilo domluvit naprosto ideální podmínky pro celý průběh akce a město se zároveň stalo jedním z organizátorů celé akce. Určitě bych neměl opomenout další naše partnery, kterými se stala Základní škola Přeštice a Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy.

Celá akce Evropská noc vědců 2011 Přeštice začala již v pondělí 19. 9. 2011, kdy ve výstavních prostorách Kulturního a komunitního centra Přeštice byla nainstalována fotografická výstava Klenoty noční oblohy (astronomické snímky noční oblohy členů ZpČAS). Tyto výstavní prostory byly zároveň využity jako přednáškový sál. Oficiálně byla celá akce zahájena v pátek 23. 9. 2011 v 18 h přednáškou Bc. Ondřeje Trnky za účasti starosty města Přeštice Mgr. Antonína Kmocha. Přednáška s názvem Projekt Apollo – cesta na Měsíc či podvod století byla nejen velmi zajímavá, ale i poučná. Druhým přednášejícím byl doc. Dr. Ing. Karel Rauner z Fakulty pedagogické ZČU Plzni. Jehož přednáška Fyzika v pohádkách a pohádky ve fyzice nám představila pohled na dramatické fyzikální děje v pohádkách. Posledním přednášejícím byl pracovník Akademie věd RNDr. Michael Prouza, Ph.D. Tématem jeho přednášky byla Observatoř Pierra Augera a studium částic s vysokou energií. Během celého večera probíhala soutěž o malý astronomický dalekohled, která vyvrcholila losováním vítěze. Dalekohled vyhrála Marie Hofmeisterová ze základní školy ve Švihově.

Nezajímavější část celého programu čekala na návštěvníky Evropské noci vědců přímo na náměstí. Pro veřejnost bylo připraveno několik dalekohledů, kde mohli návštěvníci pozorovat nejenom mlhoviny, hvězdokupy ale i další deep sky objekty, což by nebylo možné bez zhasnutého pouličního osvětlení a kostela, které pro nás zajistilo město. Součástí naší expozice na náměstí byla i výstava Astronomie v západních Čechách a model sluneční soustavy. Kromě toho se zde Západočeská pobočka České astronomické společnosti prezentovala expozicí, kterou jsme nazvali astronomická kuchařka. K vidění zde byla sladká a jedlá kometa, výbuch sopky na Marsu a řada dalších astronomických pokusů. V těsné blízkosti našeho stánku byly další stánky našich partnerů Základní školy Přeštice a Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy, kde se návštěvníci mohli seznámit s celou řadou zajímavých pokusů nejenom z biologie a fyziky.

Co napsat závěrem? Návštěvnost jednotlivých expozic byla cca 400 návštěvníku a více jak 120 lidí na přednáškách, což je pro tak malé město velký úspěch. Největší odměnou pro nás však byli spokojení návštěvníci, kterých bylo na přeštickém náměstí skutečně mnoho.

Tato akce by se nedala uskutečnit v takovém rozsahu bez podpory naší členské základny a podpory našich partnerů ze Základní školy Přeštice, Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy a zástupců města Přeštice, proto jim touto cestou ještě jednou děkujeme.

Více fotografií naleznete ve webové galerii.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 30. 10. 2011

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti